Hopp til innhold

– Hadde akseptert at jeg kom til å dø

Christian Arildsen fikk sjokk da det begynte å brenne på rommet hans på Tyrifjord videregående skole. Snarrådige klassekamerater reddet trolig livet hans.

Kameratene reddet Christian på Tyrifjord vgs

Kameratene (f.v.) Ole Martin Sømme, Tobias Severin Søgaard og Jon Eirik Molstad Andresen reddet trolig livet til Christian Arildsen da det begynte å brenne på internatet.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

Christian Arildsen (18) våknet i natt av at brannalarmen i internatbygget gikk. Da han åpnet øynene så han flammene stå oppover veggen rett ved siden av sengen, men han klarte ikke å komme seg ut av rommet.

– Jeg fikk panikk og visste ikke hva jeg skulle gjøre. Døren var låst, og jeg klarte først ikke å få den opp. Jeg stod bare og slo på døren. Da jeg endelig fikk den opp, så tror jeg at hjernen min hadde akseptert at jeg kom til å dø, sier Christian Arildsen.

Christian Arildsen

18 år gamle Christian Arildsen fikk sjokk da han våknet av brannen.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

Fullstendig i sjokk gikk Christian tilbake på rommet sitt og satte seg ned på gulvet. Der ble han sittende og se flammene vokse.

– Det var egentlig en veldig god følelse. Jeg var helt rolig. Det var akkurat som jeg hadde akseptert at det ikke kom til å gå bra, sier 18-åringen.

Reddet av kameraten

40 elever måtte evakueres da brannen brøt ut på skolen som ligger i Hole kommune i Buskerud. Jon Eirik Molstad Andresen, som bor nest nederst i den samme gangen som Christian, våknet av brannalarmen i 3-tiden.

– Jeg tenkte først at det var falsk alarm. Men da jeg gikk for å kle på meg hørte jeg skrik fra gangen. Jeg gikk ut og så at det veltet røyk ut fra rommet til Christian.

Jon Eirik gikk så ned til rommet til kameraten og prøvde å få han til å gå ut, men han gjorde motstand.

– For meg var han like farlig som flammene, og jeg koblet ikke at han prøvde å redde meg. Jeg gjorde meg litt tyngre enn det jeg var. Helt ulogisk og idiotisk å gjøre, men det bare ble sånn, sier Christian.

Jon Eirik fikk til slutt dratt kameraten ut i gangen, og løp for å hente et brannslukningsapparat. Sammen med Ole Martin Sømme og Tobias Severin Søgaard fikk han slukket brannen. Politiet skal nå forsøke å finne ut hvorfor det begynte å brenne. En av teoriene er at ovnen under vinduet antente gardinen.

Brann Tyrifjorden videregående skole

Sånn ser rommet til Christian ut fra utsiden. Rommet er nå sperret av fordi politiet skal gjøre undersøkelser der.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

– En heltedåd

Christian Arildsen fikk i seg en del røyk, og ble sendt til sykehus med ambulanse etter brannen. Men han var tilbake på skolen igjen mandag morgen.

De tre kameratene hans hylles nå som helter av de andre på skolen. Rektor Styrkår Dramstad er svært imponert over hvor modig de tre tenåringene var.

– Det er en veldig viktig heltedåd. De har faktisk reddet menneskeliv, og i tillegg slukket de også brannen, sier Dramstad.

Rektoren sier at elevene ved skolen nå får tett oppfølging. Elevene som bor i første og andre etasje har fått flytte tilbake på rommene sine igjen. Mens elevene som har rom i tredje etasje må bo et annet sted et par dager til mens etterforskningen pågår.

Men det går trolig lang tid før Christian kan flytte tilbake på rommet sitt igjen.

– Det begynner å gå opp for meg hvor heldig jeg har vært. Hvis jeg ikke hadde blitt reddet ut hadde jeg sannsynligvis bare blitt sittende på gulvet til jeg hadde dødd. Jeg klarte ikke å tenke. Det er absolutt den verste følelsen jeg har hatt i hele mitt liv, sier Christian.

Tyrifjord videregående skole

40 elever måtte evakueres da det brøt ut brann på gutteinternatet på Tyrifjord videregående skole natt til mandag.

Foto: Harald Inderhaug / NRK