Hopp til innhold

– Lærte mer på tre dager enn på et helt år

I Drammen, Kongsberg og Hønefoss arrangerer de sommerskole for elever som er svake i matte. Elevene sier at de har lært mer enn noen gang.

Sommerskole matte

Mette og Fredrik har lært mye allerede.

Foto: Chetan Rastogi / NRK

Skoleferien er i gang på Åssiden videregående skole i Drammen og mens de fleste elevene later seg i ferien, har 14 elever valgt å sette seg på skolebenken i to uker til. En av dem er Mette Svendsen.

– Jeg synes det er veldig lærerikt, spesielt for meg som sliter i matte. Jeg har lært mer på tre dager enn jeg har gjort hele dette skoleåret, sier Mette storfornøyd.

Kun for de med karakter 1

Ann-Mari Henriksen

Utviklingsleder, Ann-Mari Henriksen.

Foto: Privat

Kurset er et tilbud til 1. klassingene som strøk i matte i år. Kurset varer i to uker og skal gjennom et helt års pensum før eksamen 6. juli.

– Målet er å få flest mulig til å gjennomføre videregående med bestått i alle fag, sier utviklingleder, Ann-Mari Henriksen.

Holder det med to uker, når de er svake i matte?

– De er svake i matematikk, men har bestått alle andre fag så dette er ressurssterke ungdom. Om to uker er nok, så er svaret nei, men det er ikke første gang de går gjennom stoffet. Dette er en intensiv repetesjon av det de har vært gjennom allerede, sier Henriksen.

– Vi må også huske at dette er helt frivillig og de som har meldt seg på ønsker dette. Elevene er veldig motiverte, og det er ingen som bytter ut badebuksa med kalkulator hvis de ikke er motiverte.

Sommerskole matte

To uker med intensivt kurs før eksamen, skal hjelpe disse elevene med få ståkarakter i matte.

Foto: Chetan Rastogi / NRK

Halvparten meldte seg på

Kurset er frivillig og gratis for elevene. Av 31 som strøk i matte, var det 14 som meldte seg på sommerskolen. Mette Svendsen og Fredrik Brataas Stordalen skryter av kurset.

– Jeg har lært mer matte de siste dagene enn på flere år, sier Fredrik.

– Hva er det som er annerledes med undervisningen?

– Lærerne er veldig flinke. De er flinke til å forklare, de viser mer, demonstrerer med ting og gir mange eksempler, forteller Mette.

– Vi får ikke bare beskjed om å løse oppgaver fra tavla, legger Fredrik til.

– Holder det med to uker?

– Ja det tror jeg. På tre dager har jeg lært nesten et halvt års pensum, sier Fredrik.

– Hvordan er det å bruke to uker av ferien sin?

– Jeg synes ikke det er så ille. Det er verdt å bruke to uker av livet sitt for å bli det man vil, sier Fredrik.

– Ja helt enig. To uker er jo ingenting, vi har jo mye lenger ferie enn det vanlige arbeidsfolk har, legger Mette til.

Medelever som lærere

Mens disse elevene skal bruke to uker på å lære matte, er det noen andre medelever som skal bruke tiden på å lære bort matte. Bakerst i klasserommet

Hjelpelærere sommerskole matte

Klare for å hjelpe på bakerste rad.

Foto: Chetan Rastogi / NRK

sitter to lærerassistenter alltid beredt til å hjelpe de som trenger det.

– Vi går rundt og hjelper de som trenger hjelp med oppgaveløsing og diverse. Vi får jo betalt for det, så det er en lærerik sommerjobb, sier Kristian Klever.

– Hva skal til for å bli "hjelpelærer"?

– Man bør jo kunne forstå matte ganske greit, hjelper ikke lære andre hvis man ikke forstår det selv, sier Anders Karlsen.

Headhuntet

– De er ikke bare gode i matte.Dette er typer som fungerer godt til dette, som tør å by på seg selv og dele det de kan. De har ikke søkt på denne jobben, de har blitt headhuntet, legger utviklingsleder, Ann-Mari til.

– Hvordan er det å undervise med elever?

– De fleste tilpasser seg greit, kan være en liten utfordring, blir automatisk litt kompisnivå, forteller begge.

– Det er jo det som er så bra, for dissa gutta kommuniserer matte med medelevene sine på en helt annen måte enn det de eldre lærerne gjør, forteller Ann-Mari.