Hopp til innhold

Vinden rev med seg skoletak

Sterk vind i Sør-Norge fører til store problemer. Deler av taket på Killingrud ungdomsskole i Solbergelva har blåst av.

Killingrud ungdomsskole

Rundt 210 elever var inne i skolebygningen da deler av taket raste av i den sterke vinden.

Foto: Cecilie Valentine Brekke / NRK

– Vi satt i timen, plutselig blåste det noe som så ut som en stor svart ballvegg forbi vinduet. Da jeg så at det var mye treverk og takpapp skjønte jeg at det måtte være deler av taket, det var litt skummelt, sier en elev ved skolen til dt.no.

Rektor ved Killingrud ungdomsskole, Grethe Bøe Haugen, sier hun sto sammen med en annen lærer da taket blåste av.

– Jeg sto ved inngangspartiet, og så hører jeg et voldsomt bråk. Vi så på hverandre og lurte på hva dette var. Så ser vi ut, og der ser vi at deler av taket ligger ute i skolegården, sier hun til NRK.no.

– Svært dramatisk

Bøe Hauge sier det hele opplevdes svært dramatisk.

– Jeg er helt skjelven nå. Vi har 250 elever på skolen og rundt 210 av dem var inne da taket blåste av. Vi fikk heldigvis stoppet endel av elevene som løp ut da dette skjedde. Etterpå løp vi ut for å sjekke at ingen hadde havnet under taket, forteller hun.

Hun sier det fortsatt blåser svært kraftig i området, og at hun er overrasket over at vinden kunne ta taket på den måten den gjorde.

– I 1983 tok vinden hele taket på gamle Killingrud ungdomsskole. Derfor forventet vi ikke at den skulle klare det nå igjen, sier rektoren.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Taket på skolen

Her ligger taket som vinden tok tak i.

Foto: Cecilie Valentine Brekke / NRK

Har tatt flere tak

På Blefjell i Flesberg kommune har taket på Strutåsen fjellstue blåst av.

– Det blåser helt forferdelig. Taket på Strutåsen har blåst av. Nå har bygget stått i 49 år, sier Roger Rustand til NRK.no.

Mannskaper forsøker nå å sikre resten av bygget.

– Taket ligger rundt 20-30 meter unna bygget, men det blåser fortsatt takdeler rundt ørene på oss, sier flere av dem som er på stedet.

Ingen ble skadd som følge av den sterke vinden.

Superspeed måtte snu

Den sterke vinden har også ført til at trær har falt over veien, og busker har lagt seg over strømledninger. Det har ført til strømbrudd flere steder. Det meldes også om mange trefall over veier i fylket. Følgende veier er nå helt stengt: RV 41 i Kviteseid og RV 37 ved Follsjø i Telemark fylke.

Også tidlig fredag morgen skapte vinden problemer. Da måtte Superspeed 2» snu en time etter avgang fra Larvik og returnere til Norge. Årsaken var vindstyrke på 25 meter i sekundet og fem meter høye bølger på vei til Hirtshals.

– Været ble så dårlig at vi ikke kunne fortsette, sier linjedirektør Odd Grønberg i Color Line til ØP Nett.

Mange henvendelser til politiet

Operasjonsleder ved Søndre Buskerud politidistrikt, Magne Lie, har mottatt mange meldinger om skader som følge av vinden.

– Det er svært mange henvendelser på grunn av vinden. Tosifret antall meldinger på trafikkskilt, trær og annet som er blåst over ende eller løsnet i vinden. Så langt er det ikke meldinger om personskader, opplyser Lie.

I Øvre Eiker har et tre falt over veien, og kappet en strømledning ved Skotselv.

Ved Flesberg har et tre falt over en bil på Østsideveien. En kvinne satt fastklemt i bilen og måtte frigjøres. Kvinnen er kjørt til legevakten på Kongsberg for en sjekk.

Trær har falt over veien både på E134 og RV23.

Vinden gir seg

Inger-Lise Aasen Askautrud

Statmeteorolog Inger-Lise Aasen kan love pent vær og lite vind i Sør-Norge i helgen.

Foto: Bård Gudim

Trøsten får være at vinden fører med seg noe godt ifølge statsmeteorolog Inger-Lise Aasen.

– Årsaken til denne karftige vinden er et høytrykk som bygger seg opp over Sør-Norge. Det presser på sørfra, og vinden har dreid nordvest. Den gode nyheten er at vinden vil minke ut over kvelden. Fra i morgen, lørdag vil det bli lite vind og mye pent vær. Dette gjelder også for søndag.

Er du i fjellet på utsatte strøk kan du forvente litt mer vind ifølge meteorologen.

– Der kan det blåse opp mot frisk bris, sier Aasen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.