Hopp til innhold

Må trenes for å tåle jobben

Overgangen fra skolebenk til jobb kan være fysisk tøff.

Tømrer på taket
Foto: Tordis Gauteplass / NRK

Mange unge takler ikke overgangen fra en stillesittende skolehverdag til et aktivt og fysisk tungt arbeidsliv. For mens det er en kjensgjerning at muskellidelser er en viktig årsak til sykefravær og omskoleringer generelt, viser det seg at også unge lærlinger dropper ut når de begynner i jobb - fordi det blir for fysisk tungt.

Mye ribbe i førjulstiden? Slik får du en stram mage

- Når det er kaldt, og det er en hard arbeidsdag, kjenner du det godt i kroppen når du kommer hjem, sier Kristian Brorsen Dahl som jobber som tømrerlærling.

Få rutiner

Han merket godt overgangen fra en hverdag på skolebenken, til en tung arbeidsdag.

Trening

Fredrik Sveen Nygård trener regelmessig for å takle hverdagen som tømrerlærling.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

- I begynnelsen var jeg veldig sliten etter jobb, men så fikk jeg rutiner på ting, som å komme seg tidsnok i seng, sier han.

På Tronrud Bygg i Hønefoss får tømrerlærlingene gratis veiledning og trening hos fysioterapeut for å styrke kroppen i forhold til jobben de har begynt i. Brorsen Dahl er med på prosjektet, og har merket effekten av å gjøre kroppen mer forberedt på en tung arbeidsdag.

Mange er slitne

- Jeg blir ikke sliten, og får ikke slitasjer i muskler og ledd, så dette er et kjempeflott tiltak, sier han.

Arbeidsgiveren har satt i gang tiltaket, fordi de merker at det er mange som blir slitne så snart de kommer i jobb.

- Vi gjør dette for å forebygge slitasjeskader. De første tre månedene får lærlingene gratis trening i arbeidstiden og veiledning med fysioterapeut. Og målet er jo at de skal holde ut lengst mulig i jobben, sier personalansvarlig i Tronrud Bygg, Gine Løvstad Hegseth.

Masteroppgave i overgang

Tidligere skøyteløper Sverre Haugli jobber for tiden med en masteroppgave, der han ser på den store overgangen fra skole til jobb. Sammen med Hønefoss videregående skole, har han satt i gang et prosjekt for sisteårselevene på tømmerlinja.

Sverre Haugli

Sverre Haugli ser på overgangen fra skole til jobb.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

- De trener styrke to ganger i uka i sju måneder, deretter skal vi måle dem ett år etter at de har begynt i lære, for å finne ut om de takler overgangen, sier Haugli.

Håpet er å vise at sykefraværet blant tømrere går ned, dersom de trener regelmessig.

- Det å være tømrer er et tungt yrke, og hvis de får bedre styrke, klarer de overgangen mye bedre, mener Haugli.