Hopp til innhold

Sandberg refser Høyesterett

– Det er trist å registrere at Høyesterett har besluttet å løslate utlendinger som er fengslet for å ha tatt med seg utstyr for svindel med minibankkort inn i Norge. Det mener lederen av Stortingets justiskomité, Per Sandberg.

Per Sandberg

Fremskrittspartiets Per Sandberg.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Høyesterett fastslår at det er brukt feil lovanvendelse i flere slike straffesaker, og at politiet heretter må kunne bevise at slikt utstyr til svindel faktisk er brukt, eller skaffet i Norge.

Høyesterett

Fremskrittspartiets Per Sandberg mener Høyesterett ikke følger Stortingets intensjoner. (Ill. bilde)

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

- Når Høyesterett gjør en slik beslutning blir jeg betenkt på mange måter. Dette er andre gang Høyesterett tar en avgjørelse som nærmest setter Stortinget til side som lovgiver i Norge, sier Fremskrittspartiets Per Sandberg.

Han mener Høyesterett setter strek over Stortingets intensjoner i forhold til loven og straffereaksjoner.

– Vi dømmer stadig kriminelle ved hjelp av indisier i andre sammenhenger, så jeg synes det er merkelig at politiets arbeid i disse sakene ikke er godt nok til å dømme folk med skimmingutstyr, sier Sandberg.

Han mener Stortinget nå må vurdere de beslutningene som Høyesterett tar.

Ny straffelov på vent

Sandberg går nå gjennom den vedtatte Straffeloven av 2005. Han mener nemlig politikerne allerede har vedtatt lover som hindrer import og bruk av utstyr som kan brukes til skimming i Norge. Problemet er bare at hele denne loven ikke er implementert i lovverket som brukes av domsstolene i dag.

Tidligere i dag sa justispolitisk talsmann for Arbeiderpartiet, Jan Bøhler, at departementet satte i gang å forberede en lovendring etter at de ble kjent med Høyesteretts avgjørelse. Det er Sandberg fornøyd med.

– Jeg håper dette lovutkastet kommer før jul, slik at vi får sett på det og vurdert om det er tilfredsstillende i forhold til å stoppe den type kriminell utvikling. Hvis ikke må vi i Justiskomiteen og på Stortinget behandle dette utkastet slik at vi tetter alle hull, både for i dag og for fremtiden.

– Lovverket for svakt

Er det norske lovverket generelt for svakt når det kommer til å få bukt med internasjonal kriminalitet?

– Ja, det er jeg nesten helt sikker på, og dessverre ligger vi politikere og politiet noen hakk etter de kriminelle hele tiden, sier Per Sandberg.

Han viser til at Romania i mars neste år blir fullverdige Schengen-medlemmer, og at en rekke andre land følger etter. Det vil si at mange europeere slipper unna visum-plikten. Justiskomiteens leder tror vi bare har sett starten på kriminalitetsbølgen fra Øst-Europa, og at man nå må prøve å komme i forkant i forhold til lovverk og verktøy politiet må ha.


Lovtekst fra 1902


Også Høyres Anders B. Werp, mener departementet nå må intensivere arbeidet med å få tettet hullene i lovverket som er avdekket i denne saken.

Anders B. Werp

Anders B. Werp (H).

Foto: Vilde Mikkelsen / NRK

– Vi kan ikke forby alt som kan brukes til å gjøre kriminelle handlinger, men skimmingutstyr kan kun brukes til kriminelle handlinger, ingenting annet. Derfor må det gjøres straffbart å innføre slikt utstyr, sier Werp.

Han mener vi så raskt som mulig må få lovtekster og paragrafer som er fleksible nok til å fange opp denne typen ny kriminalitet.

– Vi kan ikke leve med paragrafer i Straffeloven som har ordlyd fra 1902, som faktisk er tilfellet.