Hopp til innhold

Åse Margrethe (14) tør ikke gå til skolen

14 år gamle Åse Margrethe Nerol Kleven er redd for at bjørnen i Hol skal angripe henne og vil ikke lenger gå alene til skolen.

Åse Margrethe Nerol Kleven

Åse Margrethe Nerol Kleven tør ikke gå til skolen.

Foto: Knut Skyllingstad / NRK

Åse føler seg utrygg når hun skal til skolen og ser helst at faren kjører henne. Hun tenker at bjørnen trolig ikke er farlig, men er ikke helt trygg.

– Jeg vil helst ikke at bjørnen skal bli drept, men jeg syns den er for nærgående, sier Åse Margrethe.

Hun vil helst at den skal bli skutt med en bedøvelsespil og flyttet til bjørneparken i Flå eller lenger inn på skogen og vekk fra husa hvor folk bor.

I høst har en bjørn tatt minst elleve sauer i den vesle bygda Kvisla i Hol kommune. Sauene er tatt på innmark og en av dem ble funnet helt inntil husveggen.

Redd for bjørn i Hol

Ole Bjørn Kleven (t.v.), Åse Margrethe Nerol Kleven, Ivar Slettemoen.

Foto: Ingar Andreassen / NRK

Kjøres til skolen

Når 14-åringen går langs den en kilometer lange gårdsveien fra huset sitt til skolen, lytter hun etter lyder og snur seg ofte og kikker seg over skuldra.

Hun vet at bare 70 meter unna huset der hun bor har bjørnen drept sau.

Faren Ole Bjørn Kleven liker heller ikke at bjørnen er så nærgående og innrømmer at han er bekymra for datteren. Han vil derfor heller ikke at hun skal gå til skolen og fortsetter å kjøre henne til bjørnen på en eller annen måte blir fjernet fra nærområdet.

Ifølge Åse er det flere av hennes klassekamerater som nå blir kjørt til og fra skolen, fordi foreldrene er bekymret for at de skal bli angrepet av bjørnen på vei til skolen.

Fylkesmannen åpnet for å felle en bjørnen i Hallingdal eller i Numedal i oktober og da ble det jaktet på denne bjørnen, men uten resultat.

Etter det, ble det søkt om fellingstillatelse på denne bjørnen spesielt med begrunnelsen at den var et skadedyr. Denne søknaden ble avslått av fylkesmannen, men ble rett før helgen anket sankelaget og bondelaget i Hallingdal til Direktoratet for narurforvaltning.

Det er ventet at det kommer en avgjørelse derfra i løpet av kort tid.