Hopp til innhold

Folk er redde

Bjørnen blir stadig mer nærgående.

Bjørn

Bjørnen skremmer folk i Hallingdal.

Foto: Jan Erik Nord

Bjørnen som holder til rundt husene til folk i Kvisla i Hol, bekymrer innbyggerne. De siste ukene har det blitt tatt flere sau i området, og sauebonde Ivar Slettemoen, synes at bjørnen blir stadig mer nærgående.

- Vi fant en sau 10 meter fra husveggen, og rovviltkontakten konstaterte at den var drept av bjørn, sier Slettmoen.

Fem meter fra soverommet

Lørdag fant han nok en drept sau, kun fem meter fra soveromsvinduet til nabo, Terje Sjåstad, skriver Hallingdølen. Selv om det for mange kan virke skremmende med et rovdyr så tett på huset, er ikke Sjåstad redd.

- Jeg tok en tur i skogen etterpå, men det jo selvfølgelig litt spesielt med en bjørn så tett på oss, sier han til avisa.

- Vitner om lite empati

I begynnelsen av oktober ble det åpne for å jakte på bjørnen i Hallingdal og i Numedal. Jegerne fikk en ukes frist på seg til å ta livet av bjørnen, men det klarte de ikke. Sauebonde Slettemoen, synes det er spesielt med en så kort tidsfrist.

- Det vitner ikke om mye empati for mennesker og husdyr, når man har fått så kort frist. Om en måneds tid går den i hi, og da må vi regne med at den gjør det i nabolaget, sier Slettemoen.

Både jegerforeningen og Bondelaget har anket avgjørelsen om å stanse bjørnejakten. De håper at de kan få fortsette jakten.

Mener det er et gammelt dyr

Even Knutsen, Fylkesmannen i Buskerud

Even Knutsen mener kadaveret som ble funnet er gammelt.

Foto: Christofer Kjos Gabrielsen / NRK

Hos Fylkesmannen i Buskerud mener man at sauen som ble funnet utenfor svoveromsvinduet til Sjåstad ble drept forrige gang bjørnen var i området.

- Indikasjonene vår går på at bjørnen befinner seg et helt annet sted i fylket akkurat nå, sier rådgiver hos Fylkesmannen, Even Knutsen.

Han legger til at de vil vurdere en ny fellingstillatelse, dersom nye sauedrap kan dokumenteres er tatt av bjørn.