Hopp til innhold

Jakter bjørn i Hallingdal

Et jaktlag på tolv mann med bikkjer jaktet mandag etter bjørnen som slo i hjel to søyer i Kvisla i Hallingdal. Og dette er ikke slutten.

Hans Vidar Nestegard

Rovviltkontakt i Statens naturoppsyn, Hans Vidar Nestegard viser fram kadaveret av søya som etter alle solemerker ble slått av bjørn mandag denne uka.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

Jakta starter opp igjen straks nye spor etter bjørnen dukker opp. Nå oppfordrer saueeierne i Hallingdal-området folk som har sett spor om å melde fra umiddelbart.

Bjørnen må skytes før helga for da er det slutt på lisensjakta på bjørn.

100 prosent sikker

Oddvar Maurseth

Oddvar Maurseth ønsker nå å få skutt bjørnen som har tatt sauene hans.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

Det var mandag formiddag sauebønder i Kvisla i Hol kommune i Hallingdal oppdaget to drepte sauer på et inngjerdet kulturbeite. Rovviltkontakten i Statens naturoppsyn ble kontaktet og han konstaterte raskt at det etter all sannsynlighet var bjørn som hadde tatt livet av søyene

– Jeg er nesten hundre prosent sikker på at det er bjørn som har vært på ferde. Det ser jeg på måten den er slått på, og på bittet i brystet, sier rovviltkontakt Hans Vidar Nestegard til NRK.

Bjørn nøyer seg som regel med brystkjøttet og juret når han slår sau, sier Nestegard

Har bevæpnet seg

Ti-tolv mann med hund ble trommet sammen mandag ettermiddag. Disse tok opp jakta på bjørnen. Bjørnesporene førte over fjellet mot Hovet, men der mistet hunden sporene. Jakta ble derfor avsluttet sent mandag kveld.

– Vi tar opp igjen jakta straks noen kan påvise nye bjørnespor i området. Det er viktig å få skutt rovdyret før lisensjakta blir opphevet fredag kveld, sier saueeier Jon Øen.

Saueeier Oddvar Maurseth(74) som eier beitet der sauene er tatt, hadde bevæpnet seg da NRK besøkte området tirsdag.

– Jeg er klar, sier Maurseth, men kan ikke springe alle fjell rundt etter bjørnen. Det overlater jeg til jaktlaget.

Oddvar Maurseth og Jon Øen

Saueeierne Oddvar Maurseth og Jon Øen ved kadaveret av ei søye som ble drept av en bjørn mandag denne uka.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

Ber folk være observante

Bjørnen kan også være like i nærheten av oss akkurat nå, forteller rovviltkontakt Nestegard.

– Derfor er det viktig at folk er observante og melder straks i fra hvis de ser noe som kan minne om bjørnespor. Da må de straks ta kontakt med rovviltkontakten, sier han.

I tillegg til ihjelslåtte sauer, er det viktig å se etter bjørnespor i marka, samt bjørneekskrementer. Bæsjen til en voksen bjørn er cirka fire centimeter tjukk og inneholder ofte rester av bær.

– Et sjokkerende syn

Rovviltkontakten sier at det flere ganger har blitt observert bjørn i Hallingdal, men det er svært lenge siden bjørnen har vist seg så langt oppe i dagen som i Hol kommune.

– Men i løpet av denne sommeren og høsten har vi flere observasjoner øverst i dalen, sier Nestegard.

Sauebonde og leder i sankelaget i Kvisla i Hallingdal Jon Øen sier det er et sjokkerende syn å se voksne sauer slått i hjel av bjørn. Spesielt inne på inngjerdet kulturbeita.

– Vi må gjøre det vi kan for å få slutt på dette, sier han.

Meldinger kan gis direkte til rovviltkontakt Hans Vidar Nestegard på telefon 901 88 138.