Bakemaskineriet i Helsebakeriet i Noresund er i full sving. Store elte– og bakemaskiner jobber taktfast med store mengder deig som skal bli til brødet «Kjærstis beste».
Historien til Helsebakeriet startet i fjor. Hele familien utenom moren til Kjærsti fikk konstatert cøliaki.
– Jeg sjekket meg først, fordi jeg trodde at jeg ikke tålte melk. Men da prøvesvarene kom viste de at jeg har cøliaki, sier Kjærsti. Dermed sjekket resten av familien seg, og fikk konstatert det samme.
Les:
Les også:
Kjemiker-bakgrunn
At de har cøliaki betyr at de ikke tåler gluten som finnes i hvete, rug, bygg og spelt. Dermed bestemte Kjærstis far, Birger Sørensen seg for å lage et brød til familien som var minst like godt som vanlig hvetebrød.
Med bakgrunn som kjemiker satte han i gang med å prøve. Selv har Kjærsti nettopp gjennomført en bachelor-graden i molekylærbiologi og biokjemi.
– Vi stod på kjøkkenet og trikset og mikset, og det var mye som gikk galt. Til slutt var det noe som gikk rett, og vi fant fram til en veldig god oppskrift, sier Kjærsti.
– Like god smak
Uten bakgrunnen fra kjemi tror Kjærsti at det ville blitt vanskelig å få til en brukbar oppskrift.
Brødet er helt uten gluten, egg, soya, laktose eller tilsetningsstoffer. Og det smaker like godt som vanlig brød.
Dermed gikk det ikke lang tid før Kjærsti og faren bestemte seg for at dette brødet måtte ut på markedet til andre med samme sykdom.
Ut i markedet
Våren 2010 etablerte hun bedriften Helsebakeriet, der hun og moren står for bakingen. De produserer brød, rundstykker og hamburgerbrød som dypfryses og sendes ut til butikkene.
Bakverkene til Helsebakeriet selges i Sunkost og Life-butikker, hos Baker Samson og hos Spar Noresund. Planen er å få produktene inn i flere matvarebutikker og hoteller i hele landet og å utvikle søt-produkter.
– Vi har lyst til å få produktene ut i hele Norge, men et sted må man jo begynne, avslutter Kjærsti.