Hopp til innhold

Frykter ny brannstiftelse

Politiet frykter at 28-åringen som er siktet for å ha forsøkt å tenne på Haug Kirke i Øvre Eiker, skal forsøke å stifte brann igjen dersom han blir satt fri.

Brannstiftelse Haug Kirke

Den 28 år gamle mannen som er siktet for å ha tent på Haug kirke, er varetektsfengslet i fire uker.

Foto: Ingar Andreassen / NRK

Av den grunn ba politiadvokat Kari-Anne Hille Valla om varetekstfengsling i fire uker da 28-åringen blei framstilt for fengsling i Eiker, Modum og Sigdal herredsrett i formiddag.

Fengslingskravet begrunnes også med faren for bevisforspillelse under etterforskningen.

Det var ved 22-tiden fredag kveld at både Haug Kirke og Haug menighetssenter i Hokksund blei forsøkt påtent. Branntilløpet ble slukket og den mistenkte 28-åringen pågrepet senere på kvelden.

Ilagt brev– og besøkskontroll

Brannstiftelse Haug kirke

Slik ser det ut utenfor en av dørene på kirken.

Foto: Ingar Andreassen / NRK

Mannen er siktet for to tilfeller av forsettelig skadeverk.

Fengslingsmøtet som startet klokken 12.30 i dag ble lukket for pressen av hensyn til etterforskningen. Etter 20 minutter hadde tingrettsdommer Erik Stillum kjennelsen klar. Påtalemyndighetens krav ble tatt til følge på alle punkter.

Kjennelsen lyder på fire uker i varetekt, de to første med brev– og besøkskontroll.

– Retten er enig i at det er grunn til å mistenke 28-åringen for to forsøk på brannstiftelse og at det er fare for at siktede kan påvirke vitner og andre bevis dersom han skulle bli satt fri mens etterforskningen pågår, sa dommer Erik Stillum.

Sterkt påvirket

28-åringen anket kjennelsen på stedet.

– Min klient erkjenner ikke forsøk på brannstiftelse som han er siktet for, derfor blir kjennelsen anket til Borgarting lagmannsrett, sier hans forsvarer Karsten Gjone.

Hans klient var påvirket både av alkohol og andre stoffer fredag kveld, og har liten erindring om hva han gjorde den kvelden, legger Gjone til.

Hentet bensin på Langebru

Opptakten til pågripelsen av 28-åringen var at han ble filmet av et overvåkningskamera mens han fylte bensin på ei kanne, forteller politiadvokat Kari-Anne Hille Valla.

Kort tid etter begynte det å brenne i inngangspartiet både ved Haug kirke og ved Haug menighetssenter.

– Det var dette som ledet til pågripelsen av 28-åringen, bekrefter Kari-Anne Hille-Valla.

Hun er fornøyd med tingrettens kjennelse om fire ukers varetekt. Hille-Valla vil ikke spekulere i hva som kan ha vært motivet for brannstiftelsen.

– Det er det etterforskningen nå skal avklare, sier hun.