Hopp til innhold

95-åring bor på badet

Ingen eldre skal bo på et bad i mer enn en uke, slår Helsetilsynet fast. Men på Modumheimen har en pleietrengende 95-åring bodd på badet i fire uker.

Badet på Modumheimen sykehjem

Fra ett av badene på Modumheimen.

Foto: Privat

Tilsynet har nå skrevet brev til Modum kommune etter at flere eldre har bodd på bad i kommunen over lang tid.

Fortvilet situasjon

Mannens familie er fortvilet over situasjonen og ber politikerne skaffe flere plasser.

- Vi er redd for at det skal favorisere kun dem som blir behandlet i media, og de andre som ikke har pårørende vil fortsatt bli liggende på bad, sier Torvald Hovde Saastad som er 95-åringens grandnevø.

Etter at Helsetilsynet hørte om en annen pasient som ble liggende på badet på Modumheimen, har kommunen fått beskjed om at det er uakseptabelt å la pleietrengende eldre bli liggende på bad i mer enn en uke, ifølge Bygdeposten .

På badet med brist i låret

Men Kaare Kulbeck Hovde har ligget på badet i snart fem uker, selv etter å ha kommet tilbake etter et kort opphold på sykehus med brist i låret, har ikke kommunen klart å skaffe et rom, sier grandnevøen.

- Jeg fatter ikke at politikerne klarer å sove om natten når de vet at situasjonen er som den er. De har jevnlig fått rapporter helt fra 2008 om at personer bor på bad, sier han.

Ordfører Terje Bråthen i Modum forstår at innbyggerne er bekymret når de ser og hører om pleietrengende som blir plassert på bad.

Les: Reidun (86) må bo på badet

Les: Reidun (86) får eget rom

- Det skal bli bedre

- Jeg kan ikke garantere at ingen i en spesiell situasjon må bo på bad, men ingen skal bo på et bad så lenge som Kaare Kulbeck Hovde har gjort, sier Bråthen.

Mandag kveld får kommunestyret en orientering om situasjonen i eldreomsorgen. Ordføreren sier tilbudet skal bli bedre.

- Vi omorganiserer hele eldreomsorgen i kommunen nå. Vi har tatt i bruk Frydenberg rehabiliteringssenter, og vi har muligheten til å flytte noen pasienter dit, sier ordfører Bråthen.

Ikke fått løfte om bedre tilbud

- Gjennom den omrokkeringen vil kommunen få bedre kapasitet og et bedre tilbud, sier ordføreren.

Men Torvald Hovde Saastad forteller at han ikke har fått noen forsikringer om at grandonkelen kommer til å få et eget rom.

- Det jeg har fått vite er at kommunen skal behandle dette på et møte på mandag, men at vi ikke skulle være optimistiske, sier Hovde Saastad.