Hopp til innhold

Tok penger ment for kreftsyke barn

43-åring fikk to års fengsel etter at han brukte penger som skulle gått til kreftsyke.

Norsk Omsorgsforbund hadde kontorer i Drammen da politiet høsten 2007 gjennomførte en razzia mot stedet. Styreformann i firmaet ble pågrepet, og senere siktet for økonomisk utroskap for flere millioner kroner.

Retten har nå dømt mannen til fengsel i to år. Den mener han har brukt 2,8 millioner kroner av de innsamlede pengene til eget bruk.

Norsk Omsorgsforbund ringte rundt til privatpersoner i hele landet for å samle inn penger til kreftsyke og kronisk syke barn. De sa de skulle arrangere turer for de syke barna og deres pårørende.

Politiet har flere ganger advart mot innsamlingen. Blant annet i Sogn og Fjordane.

Les: Åtvarar mot falske telefonseljarar

Under 5 % av pengene kom frem

I dommen står det at Norsk Omsorgsforbund samlet inn over 24 millioner kroner i perioden 2006 til 2007. Men de kan bare bevise at om lag 1, 2 millioner kroner ble brukt til reiser for kreftsyke barn.

Retten la til grunn at en betydelig del av dette beløpet gikk til å dekke lønnskostnader for de ansatte i foreningen. Men på grunn av manglende regnskapsføring er det vanskelig å tallfeste disse beløpene, står det i dommen.

Tiltalte innrømmet i Drammen tingrett at deler av beløpet ble brukt privat, men at dette måtte anses som hans lønn som han mente å ha til gode.

Ba om frifinnelse

Mannen ble også dømt flere andre forhold. Han har blant annet ikke gitt nødvendige opplysninger til skattemyndighetene for et annet firma han drev. Han ble også dømt for å ha oppbevart et våpen uten tillatelse.

Mannens forsvarer ba i retten om at mannen måtte frifinnes.

NRK.no har fredag ikke lyktes med å komme i kontakt med mannens advokat.

Fornøyd med dommen

Aktor Hans Lyder Haare la i retten ned påstand om en fengselsstraff på to år og fire måneder. Haare er likevel fornøyd med dommen.

- Dommen er både god og velbegrunnet, sier Haare.

Han ønsker nå å diskutere dommen med statsadvokaten. Men han kommer trolig ikke til å anke.

- Jeg vil tro det er lite sannsynlig at vi kommer til å anke dommen, sier Haare.