Hopp til innhold

Kraftstasjonen Nore 1

Da arkitektkonkurransen om kraftstasjonen Nore 1 ble utlyst, lå det i premissene at bygningen skulle være monumental og ruvende i landskapet.

Nore 1
Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

Da kraftstasjonen Nore 1 på Rødberg sto ferdig bygget i 1928, ett år etter Numedalsbanens åpning, var det Nord-Europas største kraftstasjon.

Setter preg på Rødberg

Nore 1
Foto: Statkraft

I dag drøye 80 år etter går fremdeles de åtte turbinene i kraftstasjonen og leverer strøm til 50.000 husstander på årsbasis.

Selve kraftstasjonsbygningen er en monumental og flott bygning som setter sitt preg på Rødberg-samfunnet. Den lokale arkitekten Nils Friis sier til NRK at det er en veldig flott og monumental bygning.

- Det lå i tiden i slutten av 20-åra at store kraftverk skulle se slik, ut sier Friis.

Det ble lyst ut til en arkitektkonkurranse før spaden ble stukket i jorda på Rødberg. I premissene for denne konkurranse lå det klart at bygningen skulle være monumental og ruvende i landskapet.

Lattervekkende stolthet

Nore 1
Foto: Statkraft

Men på en annen side var det en god del skapsis til den flotte kraftstasjonen. I en artikkel i Sunnmørsposten like etter at kraftstasjonen sto ferdig, het det blant annet:

"Skulle av og til noen turister forville seg deropp (LES: til Rødberg), vil de som mennesker med sunn fornuft korse seg ved å finne en monumental praktbygning på et sådant sted. Det er simpelthen å gjøre vårt land og folk latterlig"

- Men folket på Rødberg har hele tiden vært stolte av kraftverkbygget, seier Nils Runar Sporan i Statskraft. Kraftverket er et landemerke i Rødberg sentrum med rørgata og bygningen fra 1928.

Turistattraksjon

Nore 1
Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

Det er et solid stykke bygg oppsatt av tyske ingeniører og tusenvis av norske arbeidere.

Rørgata er i dag tom. Den ble utfaset midt på 1990-tallet grunnet sikkerhetsmessige vurderinger. Men den er planlagt vedlikeholdt og stående i Nore og Uvdals administrasjonsentrum som en turistattraksjon.