Hopp til innhold

Herlofsen og Sandstrøm i fengsel

Psykiater Pål Herlofsen og psykolog John Sandstrøm er i Borgarting lagmannsrett dømt til to og et halvt års fengsel for korrupsjon.

Pål Herlofsen og John Sandstrøm
Foto: Scanpix

Aktor la ned påstand om tre års fengsel, tap av rettigheter og inndragning av muligheten til å jobbe som psykiater for John G. Sandstrøm og psykiater Pål H. Herlofsen i Borgarting lagmannsrett i slutten av september.

LES: Vil ha dem fengslet i tre år

Dommen på to og et halvt års fengsel er den samme som i Oslo tingrett. Aktors påstand var tre års fengsel.

Juryen fant både Herlofsen og Sandstrøm skyldige etter tiltalen om korrupsjon og legejuks etter at Dagens Næringsliv avslørte at de solgte falske legeattester til kriminelle slik at de kunne søke om utsettelse av fengselsstraff, lettere soning og avbrudd i soning i fengsel.

Får ikke skrive attester

I tillegg fradømmes Herlofsen retten til å skrive erklæringer og attester som lege for all framtid.Han får imidlertid fortsette som psykiater. John Sandstrøm har fra før mistet autorisasjonen til å jobbe som psykolog.

Forsvarer for Pål Herlofsen, Frode Sulland, sier at det nå vil bli vanskelig for Herlofsen å jobbe som psykiater fordi han ikke lenger kan skrive ut attester og erkklæringer.

- Dette har jo stor betydning for hans videre arbeid. Vi kommer til å anke denne saken inn for Høyesterett på grunn av feil i saksbehandlingen, sier han til NRK.

Dette punktet brukte forsvarer Frode Sulland mest tid på i saken i lagmannsretten i slutten av september. Advokaten trakk fram at den 60 år gamle psykiateren var i besittelse av en nesten helt unik kompetanse på krisepsykiatri og at det ville være dumt for landet å ta fra ham retten til fortsatt å drive med dette.

- Ærede rett. Kommer det en ny tsunami eller noe slikt som skjedde i Finland her om dagen. Hvem skal man gå til, spurte Sulland dommerne den gang.