Hopp til innhold

Vellykket kamp mot tvangsgifte

- Kampen mot tvangsekteskap har vært en suksess.

Tvangsgifte
Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

Det mener politi og kommune.

Ingen jenter er savnet etter sommerferien, alle har møtt til skolestart.

Kurdiske Bayan Yarhussaini fra Drammen kjemper mot tvangsekteskap. Hun mener samfunnets fokus på problemet er grunnen til suksessen.

- At det har vært så mye om dette i media tror jeg har påvirket veldig mange foreldre, sier hun til NRK.

Bayan Yarhussaini

Bayan Yarhussaini kjemper mot tvangsgifte.

Foto: Carsten Øhrn / NRK

Først i Norge

I Drammen er man spesielt oppmerksomme dersom elever ikke møter opp til skolestart. Spesielt gjelder dette jenter. Frykten for at unge jenter blir tvangsgiftet er stor. Og det er ikke uten grunn.

Politiet i Drammen var de først i Norge som reiste sak og tiltale etter den nye lovhjemmelen mot tvangsgifte i 2005. Siden da har det vært nok en dom i sommer da en far ble dømt til fire års fengsel etter å ha bortført og tvangsgiftet datteren. Fungerende seksjonsleder ved Drammen politistasjon, Nina Bjørlo, tror dommene fører til at færre blir tvangsgiftet.

- De ser at dette er straffbart, og at det er kriminalisert i seg selv er nok et virkemiddel. Dette kan være med på å gjøre sitt til at de tenker seg om, og også bruker dette overfor storfamilien i opprinnelseslandet.

Liv Gjønnes

Liv Gjønnes.

Foto: Carsetn Øhrn / NRK

Lager avtaler

I fjor høst satte Drammen i gang det treårige pilotprosjektet "Æresrelatert vold i Drammen". Budsjettet er på 30 millioner kroner. Og staten bidrar gjennom tre departementer. Nå er det gått ett år og politiet mener kampen mot tvangsekteskap har vært vellykket.

Etter årets sommerferie er det ikke rapportert om noen tilfeller av tvangsekteskap i Drammen. Bjørlo tror suksessen skyldes godt samarbeid mellom politi og kommune.

- Det er nitidig knallhard jobbing som flere aktører har vært med på, sier hun.

Oppvekstsjef i Drammen kommune, Liv Gjønnes, sier suksessen også skyldes at man lager avtaler mellom jentene, familien og kommunen.

- Det er utformet en kontrakt der de får definert utryggheten sin dersom de er redde for å bli tvangsgiftet. De skriver under på at vi skal kunne komme og hjelpe dem hvis de ikke er tilbake etter skolestart. Her kan også foreldrene skrive under.

- Er det vanskelig å få foreldrene til å skrive under, og at familien forstår alvoret rundt dette?

- Vi har opplevd at foreldre har vært fornøyd med å kunne ta med seg en slik avtale hjem til hjemlandet sitt for å synliggjøre for storfamilien at dette er straffbart i Norge, sier hun.