Hopp til innhold

Toget kjørte på feil spor

Toget fra Kongsberg til Gardermoen kjørte på et litt annet spor enn det det skulle.

NSB-tog på Oslo S
Foto: Bjørn Christian Jacobsen / NRK

Hanne Johnsen fra Kongsberg, en venninne og to barn tok sist fredag toget fra Kongsberg til Gardermoen. Men i Oslo ble det forviklinger som førte til at toget måtte stanse og rygge tilbake.

- Da vi kom utenfor Oslo kom det to menn i vest fra Jernbaneverket som tok kontakt med konduktøren. Etter litt heftig aktivitet foran der, forteller konduktøren over anlegget at vi har blitt sendt på feil spor, til Gjøvik, sier hun til NRK.

I stedet for å kjøre inn på Eidsvollbanen hadde toget kjørt inn på Gjøvikbanen, der dette toget ikke hadde noe som helst å gjøre.

- De var jo over høytaleranlegget flere ganger og beklaget seg, og sa at dette var pinlig. Det hørtes ut som om de både lo og skammet seg litt. Vi sto der en halvtime. Så fikk vi beskjed om at vi måtte kjøre tilbake til Oslo S for å bytte spor der, sier hun.

Vi fleipa endel med at de hadde begynt litt tidlig på fredagspilsen

Hanne Johnsen, uheldig togpassasjer

Etterhvert begynte også alvoret å sige innover passasjerene.

- Vi tenkte jo med skrekk på om det kunne komme et tog imot oss, sier hun.

Hanne Johnsen

Hanne Johnsen

Foto: Privat

Litt kjelkete

Informasjonssjef Ellen Svensvold i Jernbaneverket, sier at det aldri var noen sikkerhetsrisiko med denne episoden.

- Dette var ikke sikkerhetsmessig farlig i det hele tatt. Det er ikke mulig å få stilt de signalene inn hvis det er noen andre tog der. Men det er jo litt kjelkete i forhold til punktligheten, så slik skal vi jo ikke ha det, sier hun.

Det var toglederen i Oslo som ikke hadde stilt om kjøreretningen på jernbanesporet, forklarer Svendsvold.

- Når toget kom opp i Brynsbakken hvor alle sporene samles, så var ikke togveien stilt om der. Dessuten står det et skilt på det siste signalet. Enten står det en G for Gjøviksbanen, eller en R for Romeriksporten. Så her har heller ikke lokføreren fått med seg at det sto feil bokstav på sporet, sier hun.

Var bekymret

Hanne Johnsen sier det er menneskelig å feile, men at noen ting kan man ikke feile med.

- Det er jo ganske alvorlig dette her. Etterhvert som minuttene gikk, og vi satt der og begynte å tenke over hva som kunne bli konsekvensene ble vi jo bekymret, sier hun.

- Har du noen oppfordring til NSB?

- Ja, slutt å ta fredagspilsen så tidlig. Nei, men helt ærlig, de bør skjerpe rutinene sine, sier Johnsen.