Hopp til innhold

Opphever Bandidos-dom

44-åringen ble dømt til 12 års fengsel etter sprengningen av Bandidos-hovedkvarteret i Drammen i 1997, men dommeren var inhabil.

Angrep mot Bandidos i Drammen
Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Dermed løslates 44 åringen, som ble dømt til 12 års fengsel, fra soning.

Mannens forsvarer, Fridtjof Feydt sier opphevelsen av dommen var uunngåelig.

- Dette er en stor dag for rettssikkerheten, og må være en meget tung dag for Høyesterett. Jeg har ventet på dette ganske lenge. Det som er overraskende er at Statsadvokaten først strittet imot for at han skulle  få gjenopptatt saken, og dernest har Statsadvokaten og Riksadvokaten strittet imot at han skulle løslates, sier han.    

Den dømte ble opprinnelig frikjent i tingretten, men dømt i lagmannsretten for delaktighet. Det er saksbehandlingen som har vært feil, og årsaken er at en dommer i lagmannsretten på uriktig grunnlag erklærte seg habil til å være dommer i saken.

Inhabil

Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD) konkluderte med at en av lagdommerne var inhabil under ankesaken i lagmannsretten. Lagdommer Vibecke Groth hadde behandlet spørsmål om fortsatt varetektsfengsel for 44-åringen, men erklærte seg likevel habil til å dømme under ankesaken hvor hun var med som en av tre lagdommere. Senere stadfestet Høyesterett dommen.

Det var Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker som bestemte at saken må behandles av Høyesterett nok en gang.

Mye prestisje

Feydt sier det har gått svært mye prestisje i saken.

- Og av den grunn har jeg inngitt en ny klage mot Norge fordi man ikke har fulgt opp den klare dommen i Strasbourg i norske rettsaler og på høyeste hold i norsk påtalemyndighet.

- Hva tror du var avgjørende for at Høyesterett i dag valgte å oppheve dommen?

- De hadde rett og slett ikke noe valg. De hadde lagt til grunn en rettsoppfatning når det gjaldt inhabilitet, som da ble torpedert i Strasbourg, så Høyesterett hadde ikke noe valg i dag, sier Feydt.

Saken må nå behandles helt på nytt.

(NRK/NTB)

 

Flere nyheter fra NRK Buskerud