Hopp til innhold

Think er tilbake

Produksjonen av El-bilen Think starter til sommeren.

Bilen Think
Foto: GOH CHAI HIN / AFP

Bilen skal produsereres på Aurskog og i løpet av 2007 skal det bli laget rundt 500 nye el-biler. Neste år skal det bli laget det dobbelte.

Ford satset rundt en milliard kroner på den norske el-bilen før de måtte trekke seg ut for noen år siden. Før de rakk å trekke seg ut ble det produsert noen få biler av en ny Think-modell. Det er denne modellen som nå skal inn i produksjon igjen.

Einar Håndlykken, daglig leder Miljøstiftelsen ZERO
Foto: Morten W. Røkeberg / NRK

 - Det er helt umulig å kjøpe ny el-bil i Norge nå. Det er flere tusen mennesker på venteliste bare i Norge, sier Einar Håndlykken, daglig leder i Miljøstiftelsen ZERO til NRK Østafjells.

Bedre batterier

Think vil koste i underkant av 200.000 kroner og vil ha en rekkevidde på 180 kilometer på en lading.

- Batteriene er fobedret fra forrige gang. Nå vil toppfarten være rundt 100 kilometer i timen. Tidligere batterier burde lades helt ut før det ble ladet opp igjen. Det trenger en ikke gjøre på de nye batteriene, sier Håndlykken.

Kollektivfelt
Foto: RUNE PETTER NESS / Scanpix

Kundene som kjøper Think vil måtte inngå en avtale om batterileasing. Det betyr at en ikke kjøper batteri, men leier det for en viss sum i måneden.

- Det vil bli rundt 1000 kroner i måneden. Når da batteriet blir dårlig får bileierne et nytt uten ekstra kostnad. En betaler på forhånd på en måte, sier Einar Håndlykken til NRK Østafjells.

Grenland vil være med

Det er ikke bare Aurskog som kan får el-bilproduksjon i fremtiden. Miljøbil Grenland jobber også med å lag en bil. Målet er å få en produksjon på Herøya i Porsgrunn i løpet av 2008.

Det er mange fordeler med å kjøre el-bil.

- En kan kjøre i kollektivfeltet, gratis bompassering, gratis parkering, veldig liten veiavgift og ingen årsavgift. Den er veldig billig i drift, rundt en krone mila, og den er jo veldig veldig miljøvennlig, forteller Einar Håndlykken.

Har du el-bil?

- Nei, men jeg håper jeg får skaffet meg en snart, sier Håndlykken.

Skiftet eier

Etter at Ford trakk seg ut ble firmaet kjøpt opp av Kamkorp Microelectronics i januar 2003. Det gikk konkurs 28. februar 2006. 9. mars i fjor ble Think Nordic kjøpt opp av en gruppe norske investorer, hovedsakelig Inspire AS registrert i Høvik, men også Jan Otto Ringdal og en del ansatte i Think.