Hopp til innhold

Arbeiderpartiet størst i Drammen

DRAMMEN (NRK) Høyre i Drammen går ned med over 15 prosentpoeng på en meningsmåling som er gjort på oppdrag for Drammen Arbeiderparti.

Egil Ax (H) og Masud Gharahkhani (Ap)

Drammen Høyres nestleder Egil Ax og Arbeiderpartiets ordførerkandidat Masud Gharahkhani.

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

Samtidig går både Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet fram.

Valgkommentator i NRK Buskerud gjennom mange år, Raymond Dalen, sier dette er en dramatisk endring for Høyre.

– De hadde rent flertall ved siste valg, 49,6 prosent av stemmene. Nå er de nede på 34,1, og det er veldig dramatisk, sier Dalen, som mener Høyre i Drammen nå får svi for den julingen partiet har fått sentralt.

– Men det kan også hende at Høyre får litt pepper i lokalsamfunnet, blant annet fordi det har vært en del strid rundt utbyggingen av Marienlyst, En undersøkelse viste at folk i Drammen vil ha idrett der, og ikke utbygging av leiligheter. Det er en sak Høyre har frontet, påpeker Dalen.

– Arbeiderpartiet har satt dagsorden

På den aktuelle meningsmålingen er Drammen Arbeiderparti byens største parti, med 37,7 prosent, en oppgang på 8,4 prosent fra valgresultatet på 29,3 prosent.

Partiets ordførerkandidat, Masud Gharahkhani, mener tallene har en enkel forklaring:

– Jeg tror det kommer av at mange drammensere er begeistret for den politikken vi står for. Vi har vist hva som skal til av konkrete løsninger på de utfordringene vi har fremover, og vi har ambisjoner om sterkere politisk styring av boligutviklingen og en bedre eldreomsorg.

Ghaharakhani sier at partiet har vært aktive og satt dagsorden i samfunnsdebatten, og at drammenserne nok også har merket seg at partiet har fått mange spennende folk på lista foran det kommende kommunevalget.

– Høyre vil snakke med drammenserne

Men Drammen Høyres nestleder, Egil Ax, tar tallene med stor ro.

– Det er en tendens som vi ser på alle andre lokale målinger, og som vi ser på sentrale målinger. Høyre har fått juling fordi vi er for dårlige til å kommunisere politikken vår på nasjonalt plan, og kanskje også lokalt, sier Ax.

Drammen Høyres nestleder, Egil Ax

Drammen Høyres nestleder, Egil Ax.

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

– I den grad det er regjeringsslitasje som gjør seg gjeldende, hvordan skal dere klare å påvirke det lokalt?

– Det blir ikke så vanskelig. Vi er en gjennomsiktig by, vi er en storby i norsk sammenheng, men ikke en veldig stor by. Ved hver valgkamp har vi som ambisjon at vi skal ut og snakke med hver eneste drammenser som vil snakke med oss. Det gir oss gjennomslag, sier Ax.