Hopp til innhold

Blir norske fanger torturert?

En nyopprettet enhet skal undersøke om fanger og pasienter utsettes for tortur eller andre umenneskelige forhold i Norge.

Fengsel

Forebyggingsenheten skal besøke steder hvor personer er fratatt sin frihet, for å forebygge tortur og annen umenneskelig eller nedverdigende behandling eller straff.

Foto: Roald, Berit / Scanpix

Våren 2014 opprettet Sivilombudsmannen en forebyggingsenhet mot tortur og umenneskelig behandling ved frihetsberøvelse. Enheten skal reise rundt til ulike offentlige institusjoner for å kartlegge og forebygge uverdige forhold.

– Vi kontrollerer blant annet bruken av tvangsmidler. Blir det gjennomført på en respektfull og god måte, eller er de ansatte usikre på hva de skal gjøre, sier leder for avdelingen, Helga Ervik.

Onsdag denne uken besøkte hun sentralarresten ved politihuset i Drammen. I 2013 fikk Søndre Buskerud politidistrikt en bot på 80.000 kroner etter å ha bundet fast arrestanter.

Drammen politistasjon

Onsdag denne uken ble sentralarresten i Drammen undersøkt.

Foto: Frank Barth-Nilsen / NRK

Les: Bøtelagt for å ha lenket fast arrestanter

– Fratatt muligheten til å beskytte seg

Gjennom FNs torturkonvensjon har Norge forpliktet seg til å etablere en ordning med regelmessige besøk fra et uavhengig nasjonalt organ til steder hvor mennesker er frihetsberøvet.

– Jeg tenker at det er veldig viktig. De som er frihetsberøvet i Norge er fratatt muligheten til å beskytte seg selv, sier Ervik.

Forebyggingsenheten mot tortur skal besøke fengsler, psykiatriske institusjoner og barnevernsinstitusjoner over hele landet. De vil foreta anmeldte og uanmeldte besøk.

– Det er avgjørende at staten går inn og tar et fullt ansvar for å ivareta rettighetene til personer som er fratatt friheten. Man er mye mer sårbar, og det gjør at risikoen for å bli utsatt for en dårlig behandling er mye høyere, sier Ervik.

Les også: Blir sykere i fengsel

Vanskelig med få ansatte

Jan Erik Strøm

Visepolitimester Jan Erik Strøm i Søndre Buskerud politidistrikt.

Foto: Chetan Rastogi / NRK

Visepolitimester Jan Erik Strøm i Søndre Buskerud politidistrikt mener de lenge har hatt fokus på menneskeverd. Ifølge visepolitimesteren er det spesielt en utfordring.

– Hvis man får et sammenfall av mange folk i arresten, kombinert med dårlig kapasitet på bemanning, er det en utfordring, sier Strøm.

Rapporten fra Sivilombudet er klar om tre uker. Sivilombudet har tidligere besøkt Tønsberg fengsel og Tromsø fengsel.

Les også: Norge er meldt til torturkomiteen