Hopp til innhold

65.000 unge mobbes på nett hver dag

Villemo-Sofie Huseth Opdal (15) opplevde å bli hengt ut på sosiale medier. – Jeg satt og gråt hele tiden, sier 15-åringen.

Mobil

Mange unge opplever å bli truet og mobbet på sosiale medier.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

Undersøkelser viser at nesten 65.000 barn og unge i alderen 9–16 år opplever mobbing på sosiale medier hver dag. En av dem er 15 år gamle Villemo-Sofie Huseth Opdal som går på Veienmarka ungdomsskole i Ringerike.

– Det stod at jeg var felleshøl og hore, og at jeg skulle drepe meg selv. Det var tungt å få disse meldingene. Jeg satt og gråt hele tiden, sier 15-åringen til NRK.

Mobbingen startet da Villemo-Sofie fikk kjæreste og en annen gutt ble så sjalu at han opprettet en egen gruppe på Facebook for å mobbe henne.

– Akkurat i den situasjonen var det veldig tungt. Det var nesten sånn at jeg ikke turte å være på skolen. Jeg fikk meldinger overalt, og jeg fikk blikk også overalt, sier Villemo-Sofie Huseth Opdal.

Les også:

Fikk støtte av klassevenninner

Jenter på Veienmarka ungdomsskole

Villemo-Sofie Huseth Opdal (t.v.) sammen med venninnene; Ingrid Nilsen Bukten, Lotte Bergheim Pedersen, Liv Johanne Lindsjørn og Linnia Mohammed.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

Det var i fjor høst at 15-åringen opplevde å bli truet og hengt ut på sosiale medier, men det preger henne fortsatt.

– Jeg har trukket meg mye tilbake. Jeg er nesten aldri på Facebook. Det tør jeg ikke, sier hun.

Hun råder andre som opplever det samme om å ta kontakt med noen som kan hjelpe. Selv fikk hun støtte og hjelp av blant andre klassevenninner.

– Jeg la merke til det på skolen. I den perioden var hun ganske lei seg. En uke stod det også noe på pulten hennes. Det er veldig hardt å se en venninne i klassen ha det sånn, sier Lotte Bergheim Pedersen.

Les også::

«Bruk hue»

Ole Roger Vestøyl besøker skoler over hele landet for å forebygge netthets og mobbing gjennom kampanjen «Bruk hue».

– Det språket vi bruker når vi prater sammen digitalt, er styggere, grovere og verre enn språket vi bruker i virkeligheten, sier Vestøyl til elevene ved Veienmarka ungdomsskole.

Bruk hue

Antimobbekampanjen 'Bruk hue' besøkte Veienmarka ungdomsskole mandag.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

Ifølge Vestøyl er det få ungdommer som kjenner konsekvensene av mobbing og trusler over nett.

– Det er veldig få som vet at drapstrusler på nettet er straffbart. Det ser vi tydelig. Folk blir ukentlig straffet for drapstrusler og andre trusler på nett. Det er heller ikke lov å publisere ting fra andres kontorer eller å opprette falske profiler.

Ifølge Vestøyl skjer mesteparten av mobbingen over de mest populære nettsamfunnene som Facebook og Snapchat. 15 år gamle Villemo-Sofie Huseth Opdal har følgende oppfordring til andre som opplever nettmobbing.

– Man må være sterk. Det er ganske tøft. Man må ikke gi opp med en gang, men stå i det.