Hopp til innhold

Erkjenner bare delvis skyld

En mann i 40-årene som er tiltalt i en av de største sedelighetssakene på Østlandet erkjente seg bare delvis skyldig da rettssaken startet mot ham i dag.

Beslag av overgrepsbilder

Politiet beslagla en rekke bilder og filmer av overgrep mot barn da drammenseren ble arrestert i juli i fjor.

Foto: Tordis Gauteplass

Drammenseren er tiltalt for å blant annet ha dopet ned og voldtatt ei jente under 16 år. Han er også tiltalt for menneskehandel og hallikvirksomhet.

I tillegg er mannen tiltalt for oppbevaring og distribuering av et stort antall bilder og filmer som viser overgrep mot barn.

Erkjenner delvis skyld

Mannen erkjenner ikke skyld på noen av tiltalepunktene som gjelder voldtekt, hallikvirksomhet og menneskehandel, men innrømmer delvis skyld på tiltalepunktene som gjelder oppbevaring og distribuering av overgrepsbilder og filmer med barn.

Han tar forbehold om antallet filmer og bilder.

Fornærmet forklarte seg

Jenta som skal ha blitt voldtatt da hun var under 16 år, har forklart seg for retten i dag.

I sin forklaring sa hun at hun ble kjent med tiltaltes datter på nettet. Jenta skal ha hatt det problematisk hjemme, og fikk derfor lov til å bo i hjemmet til den tiltalte i en periode.

Hun fortalte videre at overgrepene startet en kveld hvor de hadde sittet og sett på tv.

– Jeg sovnet på sofaen og våknet neste morgen i tiltaltes seng, naken. Jeg vet at jeg hadde klær på meg da jeg sovnet.

Kristian Nicolaisen

Aktor Kristian Nicolaisen

Foto: Maria Kommandantvold / NRK

Jenta fortalte at hun hadde opplevd mange relasjonsbrudd og omsorgssvikt i familien, noe som hadde gjort henne sårbar.

Hun fortalte at hun fortsatte å bo hjemme hos tiltalte. Selv om hun ønsket å sove på rommet til venninnen, sa tiltalte at hun ikke kunne det, men kunne sove i hans dobbeltseng.

– Jeg kunne ha sovet på sofaen, men følte jeg ikke hadde noe valg og sov derfor inne i sengen hans. Jeg var redd. Fordi jeg ikke hadde noe sted å dra, ble jeg der. Jeg følte meg som en fange i huset hans.

Oppdaget våt flekk

Aktor Kristian Nicolaisen lurer på når fornærmede forstod at noe hadde skjedd som ikke burde ha skjedd.

– Jeg merket det da jeg våknet og oppdaget en våt flekk mellom bena mine. Jeg var fyllesyk og hadde ikke merket at tiltalte var inne i meg.

Aktor spør om tiltalte kunne ha onanert, og om hun spurte tiltalte om hva som hadde skjedd.

– Nei, jeg turte ikke.

Det tok en dag eller to før det skjedde igjen.

– Jeg prøvde å vri meg vekk, men han lå med vekta si på meg med penis inne i meg.

Gjentatte samleier

Jenta forteller at tiltalte hadde samleie med henne gjentatte ganger. Det skjedde som oftest da jenta sov eller var beruset. Hun kan bare huske at det skjedde én gang da hun var våken.

Tiltalte serverte henne alkohol som førte til at hun ofte sovnet.

– Jeg sa nei. Jeg var redd.

Dette ble slutt da en tante kom og hentet jenta og kjørte henne til slektninger.

Fikk henvendelse fra Canada

Saken er en av de største sedelighetssakene som er etterforsket i Søndre Buskerud politidistrikt. Et eget team jobbet med saken i flere måneder, i tillegg bistod Kripos i etterforskningen.

Navnet på den tiltalte drammenseren i 40-årene dukket opp da Kripos fikk oversendt overgrepsbilder fra politiet i Canada. Mannen har sittet i varetekt siden han ble pågrepet i juli i fjor.

Tiltalt for voldtekt

Etter den omfattende etterforskningen mener politiet å kunne bevise at mannen over en periode på fem måneder i 2009 flere ganger skal ha voldtatt ei jente som var under 16 år da overgrepene startet.

Han skal, ifølge tiltalen, ha gitt henne rusmidler, slik at hun var ute av stand til å gjøre motstand.

Hallikvirksomhet og menneskehandel

Punktet som handler om menneskehandel og hallikvirksomhet er knyttet til tiltaltes forbindelse med en afrikansk kvinne. Hun skal ha flyttet inn til ham høsten 2011, etter at de ble kjent på internett. Hun befant seg i landet uten pass og oppholdstillatelse.

Ifølge tiltalen begynte han nokså umiddelbart å opprette profiler for den afrikanske kvinnen på ulike nettsteder, der han søkte etter personer som ville ha sex med henne. Han skal ha håndtert kontakten med kunder som han avtalte pris og tjenester med, og ha kjørt henne til og fra møter med kunder.

Sår tvil om jentas forklaring

Forsvarer Karsten Gjone

Karsten Gjone er tiltaltes forsvarer.

Foto: Maria Kommandantvold / NRK

Tiltaltes forsvarer, Karsten Gjone, sådde tvil om jentas forklaring i retten. Det er mye jenta ikke husker, og han spurte henne inngående om det.

Tiltalte skriver dagbok og har skrevet dagbok fra sommeren 2009. Gjone spurte jenta om detaljer han har skrevet om i sin dagbok. Det dreier seg om turer de to gjorde sammen, innkjøp de har gjort, tilstelninger de gikk på sammen.

Jenta mente dagboken er feil. Hun sa i retten at hun hele tiden hadde vært hos ham, med unntak av et par turer hun kunne huske.

Turte ikke dra fra ham

Han ville også vite hvorfor hun vendte tilbake til en mann som, ifølge tiltalebeslutningen, stadig har forgrepet seg på henne og ruset henne.

– Jeg var redd, og han var dominerende. Jeg turte ikke å stikke fra ham, sier jenta.

Gjone spurte også om hvorfor hun skrev tekstmeldinger og meldinger på Facebook om at hun

Gjone trakk også frem en anmeldelse jenta gjorde mot en helt annen mann i 2012. Denne saken ble henlagt på grunn av bevisets stilling. Dette mente Gjone kan så tvil om jentas troverdighet.

Det er satt av til sammen tre uker til saken. Tirsdag skal tiltalte forklare seg.