Hopp til innhold

– Senk skuldrene og bli trener

– Mange idrettsklubber har seg selv å takke for at foreldre ikke stiller opp som trenere, mener Ronnie Holmen, kurslærer i barneidrett.

Ikke vanskelig å være trener

Mange idrettslag er avhengig av at foreldrene stiller opp som trenere for barna.

Foto: Maria Kommandantvold / NRK

– Det er heller ikke så vanskelig å være trener som mange foreldre forestiller seg, mener Ronnie Holmen.

Søndag fortalte NRK om Megan Fjeld som overraskende for seg selv ble trener for fotballjentene i Lier IL.

– Egentlig hadde jeg ikke tenkt å være trener, men plutselig gikk hånden opp og jeg hadde sagt ja, sier hun og ler godt.

Magan stiller som trener

Megan Fjeld er en populær trener på fotballbanen i Lier IL.

Foto: Maria Kommandantvold / NRK

Hun er også å finne i kiosken på fotballbanen, dessuten er hun med i FAU ved skolen. Men frivillige som Megan Fjeld er ofte mangelvare i norske idrettslag. Thomas Røed som er ansatt i Lier IL bekrefter at klubben sliter med å få foreldre til å stille som trener, lagleder eller styremedlem.

Gjør det for vanskelig

Men klubbene har ofte seg selv å takke for at foreldre ikke stiller opp, sier Ronnie Holmen. Han er selv trener og kursleder for foreldre og klubber som ønsker rekruttering av frivillige.

Ronnie Holmen

Klubber og trenere har ofte for store ambisjoner, mener Ronnie Holmen.

Foto: Picasa / NRK

– Noen gange gjør klubbene dette for komplisert, at det virker vanskelig å gjøre en oppgave som. Andre ganger har klubbene valgt å ekskludere foreldrene fordi man ønsker utdannede trenere. Jeg tror ikke det alltid er slik at foreldre ikke vil, men at de ikke slipper til, sier Ronnie Holmen.

Det har sammenheng med at en del klubber og trenere har satt en standard på at de skal vinne cuper og kamper og de skal toppe lagene, og ha profesjonelle trenere, hevder han.

– De mener at det er den riktige veien å gå, og da blir foreldrene ekskludert.

– Hvilke konsekvenser får det?

– Vi ser jo at det er klubber som har stort frafall, foreldrene bytter klubber fordi det er for lite lek og for lite moro i det de holder på med. Hvor de trener fire ganger i uka og har halvannen til to timers økter hver gang. Det er for mye for så unge utøvere.

Ukultur

Holmen mener at dette ikke er noen god kultur. De viktigste for ham er at barna liker å lære og være aktive, at de har det gøy når de holder på. Er det gøy så gjør du det mye, og gjør du det mye så blir du god, mener Holmen.

Slik vinnerkultur gjør det også vanskelig for foreldre å påta seg verv, mener Ronnie Holmen.

– Ofte er det også slik at foreldre ikke tør å påta seg trenerverv fordi man føler at man mangler kunnskapen som trener. Man legger lista for høyt, og gjør det på den måten komplisert for seg selv. Og klubbene gjør det komplisert for trenerne ved å ha veldig høye spesifikasjoner på hva som skal gjøres og hva man trenger i bunnen, sier Ronnie Holmen.

Lav terskel

Men i aldersgruppen opp til 12 år er det ikke all verden som trengs, mener han.

– Er det lettere å være trener enn det klubbene vil ha det til?

Foreldre på sidelinja

I barneidretten er det ikke så vanskelig å være trener som noen foreldre frykter, mener Ronnie Holmen.

Foto: Maria Kommandantvold / NRK

– I mange tilfeller er det det, spesielt innenfor barneidretten. Man må ha en basiskunnskap innenfor idretten, men man trenger ikke høy trenerutdanning for å aktivisere barna. Man har rett og slett ikke oversikt over hvor lite det er som skal til for å fungere som trener. Det viktigste er engasjement, understreker Ronnie Holmen.

Han mener tidsklemma er en dårlig unnskyldning for ikke å ta på seg oppgaver for idrettslaget. Det har med dårlig planlegging å gjøre, mener Holmen.

– Men foreldrene må vel gjerne forsake noe hvis de skal yte noe for idrettslaget?

– Det kan godt være, men det er utrolig hva man kan få til hvis man kan få laget seg en oversikt over hva man skal igjennom i løpet av uka.

– Hva er rådet ditt til klubber som sliter med rekrutteringen til trenerrollen?

– Senk skuldrene litt, vær flinke til å informere om kurs som kommer fra idrettskretsen. Synliggjøre hvor lite som skal til og ufarliggjøre trenerrollen.