Hopp til innhold

Utøya-naboer rasende på AUF: – Dere burde skamme dere

HOLE (NRK) Beboere langs Utstranda i Buskerud er svært skuffet etter at klagene på AUFs utbyggingsplaner på Utøya ble avvist mandag kveld. Naboene mener ungdomspartiet bør skamme seg.

Jørn Øverby og Jan Christian Vestre

OPPHETET: Styreleder for Utøya, Jan Christian Vestre, rekker ut en hånd til Jørn Øverby og beboerne langs Utstranda. De mener AUF burde vente med å bygge nytt på Utøya og er sterkt i mot planene.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

Mandag kveld ble det endelig klart at plan- og miljøutvalget i Hole kommune ikke stanser AUFs planer om utbygging på Utøya. Dermed kan utbyggingen på Utøya starte allerede denne høsten.

Politikerne i Hole hadde fått flere klager på bordet etter at kommunestyret i juni godkjente reguleringsplanen for nye Utøya. Men ingen av klagene fikk gehør i plan- og miljøutvalget.

Beboere langs Utstranda var svært skuffet etter det politiske vedtaket i går kveld. Velforeningen var blant dem som har klaget på reguleringsplanen for oppbyggingen av Utøya.

– Vi er skuffet over at kommunestyret ikke tar klagene våre til etterretning. De bare legger det bort, sier styremedlem i Utstranda velforening, Ole Morten Jensen.

BAKGRUNN: Slik skal nye Utøya bli

– Dere burde skamme dere

Intervju med Jan Christian Vestre, styreleder i Utøya.

NRK TV:Se intervjuet med styreleder Jan Christian Vestre.

Følelsene tok helt overhånd utenfor Hole herredshus etter at klagene var forkastet. Styrelederen for Utøya AS og AUF mener det er viktig for dem å starte byggingen allerede i høst.

Ole Morten Jensen, styremedlem i Utstranda velforening.

Styremedlem i Utstranda velforening, Ole Morten Jensen, i en opphetet diskusjon med styrelederen for Utøya, Jan Christian Vestre.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

– Hvis det skal være mulig å ha noen aktivitet på markeringen neste år, må vi komme i gang denne høsten, sa styreleder for Utøya AS, Jan Christian Vestre.

– Hvorfor er datoer viktigere enn menneskeliv for dere i AUF, repliserte Ole Morten Jensen.

Munnhuggeriet var raskt i gang og representantene fra Utstranda velforening hamret løs på Vestre. Han forsikret at menneskeliv alltid er viktigst, men det gikk ikke inn hos medlemmene i velforeningen.

– Menneskeliv er ikke viktig for dere, sånn som dere holder på. Dere burde skamme dere, sa Jensen i Utstranda velforening.

– Utøya er eid av AUF. Skal de ikke få lov til å ta øya tilbake?

– Øya ble aldri tatt fra dem. Terroren var et angrep på ideologi, ikke på øya. Vi mener de fint kan ta i bruk Utøya slik den ser ut i dag, av respekt for alle dem som sliter med at de skal bygge, sa Jensen.

Glad for vedtaket

Jan Christian Vestre er styreleder i styringsgruppe for nye Utøya. De jobber for gjenoppbyggingen etter terrorangrepene 22. juli 2011.

I planene ligger det et eget minnested som skal hedre ofrene etter terrorengrepet. De ønsker også å sette opp nye hovedbygg, et lære- og minnesenter, samt at infrastrukturen skal oppgraderes. Den bygningsmassen som ikke blir revet, skal rustes opp.

Vestre har tidligere vært politisk rådgiver i Arbeiderpartiets stortingsgruppe og rådgiver for Trond Giske da han var statsråd i Nærings- og handelsdepartementet. Vestre var på Utøya under terrorangrepet den 22. juli 2011.

Han var glad for at politikerne i Hole holdt seg til sitt vedtak fra juni. Likevel er ikke styrelederen opptatt av akkurat når nye Utøya står klar.

– Det store flertallet av overlevende, etterlatte og pårørende ønsker å komme videre. Vi har valgt å utsette oppstarten av prosjektet med over to år, men tiden er ikke hellig for oss. Vi begynner når vi får muligheten til det, sier Vestre.

– Hva skjer videre nå?

– Etter at reguleringsplanen er vedtatt, er det en ordinær byggesaksprosess. Men i prinsippet kan vi starte arbeidet i høst, sier Vestre.

Deler av den gamle bygningsmassen skal fjernes og det skal settes opp nye bygg. Også deler av landskapet skal endres.

– Det handler om trygghet, fremkommelighet og universell utforming, sier Vestre.

Frp mot planene

I gårsdagens møte forslo Fremskrittsparti-politiker Atle Haglund å utsette saken. Han fikk ikke støtte for sitt forslag, og han valgte å slutte seg til det enstemmige vedtaket i utvalget.