Hopp til innhold

Brukes i kampen mot terror

Et lite norsk firma med produksjon i Hønefoss gjør stor internasjonal suksess med en av verdens mest avanserte droner.

Flygende spion

I dag testet Jarl Eirik Straume dronen på Eggemoen i Hønefoss.

Foto: Per Håkon Solberg / NRK

På en nedlagt militærbase utenfor Hønefoss høres så vidt en intens summing. I dag testes nemlig bittesmå droner på Eggemoen.

Norsk nyskapning

Størrelsen er som en fyrstikkeske og den veier bare 18 gram. Men helikopteret er en av verdens mest avanserte droner.

Både politiet og militære i Norge har vist stor interesse for dronen, og nå har bedriften vekket interesse også internasjonalt.

Testing av drone på Eggemoen

Produksjonen av helikopteret foregår på Eggemoen i Hønefoss.

Foto: Per Håkon Solberg / NRK

Dronen er utviklet og produsert i Norge, forteller Jarl Eirik Straume i Prox Dynamics, en norsk bedrift med produksjon i Hønefoss og kontor i Asker. Det er de som står bak disse små flygende spionene.

– Det er rett og slett et lite bærbart system som gjør at operatøren kan skaffe seg informasjon fra områder som du av en eller annen grunn ikke vil gå direkte inn i selv.

Kan bekjempe terror

Helikopteret blir i dag brukt aktivt i kampen mot terror. I to år har det britiske forsvaret sendt det ut på oppdrag i Afghanistan, noe som har vært med på å gi den lille norske bedriften stor internasjonal oppmerksomhet.

Drone skjerm

Helikopterets egenskap som et flyvende kamera gjør det velegnet til etterretning, rekognosering og overvåking.

Foto: Per Håkon Solberg / NRK

– Interessen er enormt stor i en rekke land, og den øker for hver dag som går. Vi vil ikke gå ut og si hvem som er på kundelisten vår, men vi kan med hånden på hjertet si at det er en meget stor interesse for systemet.

– Hvor aktualisert blir bruken av denne typen helikopter når Norge opplever terrortrusselen så tett opp mot seg som nå?

– I enhver skarp situasjon når noen står overfor en trussel og man ønsker å skaffe deg informasjon, er det helt klart at et system som dette vil kunne være til hjelp. Det veier ikke mer enn 1,3 kilo og er ultra-portabelt. Hvem som helst kan putte det i lomma og ta det med ut på et skarpt oppdrag, sier Straume.

Risikofylte oppdrag

Den vanlige brukeren er først og fremst grupperinger som står overfor risikofylte oppdager, og som ønsker å skaffe seg sanntids-informasjon fra et område som det kan være en trussel i, forteller Straume.

– Det kan være forsvarspersonell som står i en skarp situasjon, og som lurer på hva er det som befinner seg rundt det gjerdet. Er det bare smågutter som spiller fotball eller er det noen som truer med våpen?

Drone

Inne i den lille flykroppen sitter det GPS, batteri, kameraer og en autopilot, bygd opp av gyroer, elektronisk kompass, trykkhøydemåler og temperatursensor.

Foto: Per Håkon Solberg / NRK

– Det kan være politi som ønsker å skaffe seg informasjon uten å bli oppdaget, for i og med at systemet er så lite er det ekstremt vanskelig å se og høre det når systemet er ti meter unna, sier Straume.

Les også:

Avansert teknologi

Enheten minner om et lite, fjernstyrt helikopter, men dronen er lettere å styre.

– Det eneste du trenger å gjøre etter at du har startet helikopteret er å si hvilken høyde du ønsker at det skal ligge på. Og der henger det helt til du forteller det hva det skal gjøre. Dersom du vil at det skal gå framover trykker du på framover-knappen, vil du at det skal stoppe trykker du på stopp-knappen.

Kameraene på helikopteret overfører direkte video til displayet som operatøren holder i hendene.

– Det er også mulig å ta stillbilder som man i ettertid kan zoome inn på for å avklare detaljer, for eksempel hvis man skal identifisere noe eller noen.

I fjor ble bedriften tildelt Forskningsrådets innovasjonspris for denne dronen som de har utviklet og produsert.

Den eksakte prisen vil bedriften ikke gå ut med, men forteller i stedet at en enhet tilsvarer en god, ny bil i Norge. Helikopteret er ikke til salgs til privatpersoner.