Hopp til innhold

– Verneverdige bygg trues av klimaendringer

Den globale oppvarmingen setter nye spor i norske bygg. Verneverdige kulturminner sliter nå med å tilpasse seg et våtere klima.

Hvit murkirke på toppen av en ås i overskyet vær

TRUES: Skoger gamle kirke i Drammen trues av nye, fuktige klimaendringer.

Foto: Anna Kristine Valderhaug / NRK

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

Som Drammens eldste bygg, har Skoger gamle kirke stått siden 1200-tallet. Med synlige skader både innvendig og utvendig er bygget avhengig av restaurering og vedlikehold. Derfor har Riksantikvaren og Norsk Institutt for Kulturminneforskning satt i gang et pilotprosjekt som skal løse gåten rundt hvordan bygget skal kunne overleve i fremtiden.

Sliter med fukt

kvinne med halvlangt hår i femtiårene står foran altertavle. Svensk.

KARTLEGGER: Sivilingeniør Annika Hauge kartlegger hvilke tiltak som må til for at kirken skal bli stående, også i fremtiden.

Foto: Anna Kristine Valderhaug / NRK

Annika Hauge er forsker og sivilingeniør og tar del i prosjektet. Hun har siden april tilbrakt mange dager i kirken, for å kartlegge hva som må gjøres.


– Vi ser at kirken sliter med gamle problemer som avflassing og grønske på murveggene. I tillegg mangler det takrenne, som gjør at regnvann siger inn i murveggen. Vi vet at det i fremtiden kommer til å regne mer og bli mer fuktig, noe som kommer til å tære enda mer på bygget.

Ønsker å bevisstgjøre

hvit masse tyter ut fra murvegg, fuktskader

SKADER: Både innvendig og utvendig på kirken finner man fuktskader.

Foto: Anna Kristine Valderhaug / NRK

Foreløpig er det kun skoger gamle kirke som har vært prøvekanin for prosjektet. Men seniorrådgiver ved Riksantikvaren Marte Boro forteller at de ønsker å ta prosjektet videre og forske på andre bygg.


– Vi ønsker å lage et slags verktøy for eiere av minneverdige bygg. Dermed kan vi bevisstgjøre de som jobber med kulturminnene om hva de må være oppmerksomme på i forhold til fremtidens klimaendringer.

Kommunalt ansvar

malingsflass fra hvit murvegg på kirke

SKADER: Både innvendig og utvendig på kirken finner man fuktskader.

Foto: Anna Kristine Valderhaug / NRK

I kirkeloven står det at det er kommunene som har det økonomiske ansvaret for sine lokale kirker. Dette innebærer vedlikehold, drift og bygging. Hauge sier skadene kan bli svært store hvis etterslepet på vedlikehold blir for stort, og maner kommunene til å ta mer ansvar.


– Det må bevilges mer til å sikre de mest verdifulle minnene våre. Om det er noe land som har råd, så må det jo være nettopp dette, sier hun.