Hopp til innhold

– Hvis ikke regjeringen kan ordne dette, tar vi regningen

– Konnerud Idrettslag er klar til å ta regningen slik at døvblinde Harald Vik kan få være med på Ridderrennet. Det sier styreleder Geirr Kihle.

Harald Vik

Harald Vik har en merittliste innen ulike aktiviteter de aller fleste funksjonsfriske mennesker bare kan drømme om. 19 ganger har han deltatt i New York maraton. Like mange ganger har han syklet Trondheim–Oslo. I 1987 syklet han 3000 kilometer Oslo–Roma på 30 dager, hvor han fikk audiens hos Pave Johannes Paul II.

Foto: NRK

Harald Vik (69) ble født døv. Gradvis ble synet hans dårligere, og i 1985 forsvant synet helt. Siden den gang har han vært helt avhengig av tolk for å kunne kommunisere med folk. Forrige uke ble det kjent at Vik vil få sitt tilbud om tolketjenester redusert kraftig.

69-åringen skal gå Ridderrennet for 25. gang i april. Dette kunne han i utgangspunktet ikke gjøre, fordi han ikke fikk ha med seg tolk. Men nå får han gå, enten ved at regjeringen gjør om regelendringen eller at Konnerud Idrettslag tar regningen for tolk.

– Hvis ikke regjeringen er i stand til å ordne dette, så kommer Harald, som Konnerud-gutt, til å få tur til Ridderrennet for Konnerud Idrettslags regning, sier styreleder i Konnerud Idrettslag Geirr Kihle til NRK.no.

Vik har løpt 19 marathon i New York, han sykler på tandemsykkel, han går på ski og han løper i skog og mark.

– Harald trener daglig i våre løyper og jeg vet hva det betyr for han. Hvis vi har så dårlig råd i dette landet, skjønner jeg ingenting og da må vi reversere lønnsoppgjør. Det er jeg overbevist om, sier Kihle.

Artikkelen fortsetter under videoen.

- Har ikke regjeringen råd, så har vi det, sier Geirr Kihle, styreleder i Konnerud Idrettslag.

Se video: - Har ikke regjeringen råd, så har vi det, sier Geirr Kihle (Reporter: Odd Vegard Kandal)

Kan ikke love noe

Før helgen avviste statssekretær i Arbeidsdepartementet Cecilie Bjelland at de har kuttet i tolketilbudet til de døvblinde. Hun sa fredag at de har endret på regelverket for å kunne bruke ressursene annerledes.

– Vi har ikke kuttet ned på tolketjenesten, men vi har vært mer tydelige på grensen mellom aktivitet og kommunikasjon. Noen ganger trenger man ledsager, og i noen tilfeller trenger man en tolk, sa Bjelland.

Lørdag sa stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet på Stortinget, Lise Christoffersen, at hun ikke kunne love noe i saken, men at hun kan ta den med seg videre.

– Jeg kan undersøke hva som ligger til grunn for de nye regelendringene, og om det finnes andre muligheter. Kanskje er dette regler som er laget uten å se hva slags konsekvenser de får for enkeltmennesket. Jeg skal undersøke dette nærmere, sa hun.