Hopp til innhold

Åpner for snøskuter i verneområder under øvelser

I flere år har de frivillige hjelpekorpsene kjempet mot byråkratiet for å få lov til å øve med motorkjøretøy i utmark og vernede områder. Nå blir de hørt.

Skuterkjøring med Røde Kors

Se video: Røde Kors vil kjøre i verneområdene for å sikre vinterfjellet. (Foto: Per Håkon Solberg)

Odd Gjestmoen

Odd Gjestemoen i Røde Kors mener de er avhengig av å komme inn i verneområdene.

Foto: Per Håkon Solberg / NRK

Hjelpekorpsene vil gjerne så ofte som mulig øve og gjøre seg kjent i utmark og verneområder som ofte brukes av fjellturistene, men som ikke tillater bruk av snøskuter og ATV.

Men til nå har et omfattende byråkratisk regelverk satt kjepper i hjulene.

– De største faremomentene våre er der hvor det er åpne vassdrag, og i dårlig vær ser vi ikke råkene. Det å få avmerket dette i kartbasen vår er utrolig viktig, sier Odd Gjestemoen i hjelpekorpset i Røde Kors.

– Det å ha mulighet til å komme inn i verneområdene er vi helt avhengig av for å ha en god en god sikkerhet og ikke minst ha en god og sikker fjellredningstjeneste, sier Gjestemoen.

Truet med å ikke rykke ut

Ole Gladsø

Leder i Røde Kors Hjelpekorps Ole Gladsø ønsker en enhetlig behandling.

Foto: Per Håkon Solberg / NRK

Motorferdsel i utmark og verneområder er strengt regulert og kan bare skje etter godkjennelse fra forvaltningsmyndighetene. Men lovverket tolkes og håndheves forskjellig fra kommune til kommune, til hjelpekorpsenes store frustrasjon.

– Vi opplever at det er veldig store forskjeller. Vi ønsker å få en enhetlig behandling, og det er ikke det vi opplever i dag. For eksempel behandler en del av de lokale forvaltningsmyndighetene dette veldig rigid, sier Ole Gladsø leder i Røde Kors Hjelpekorps.

I påsken i fjor truet flere hjelpekorps med å ikke rykke ut på grunn av forskjellsbehandlingen. Etter det har miljøverndepartementet jobbet med nye retningslinjer for å rydde opp og sørge for at hjelpekorpsene blir behandlet likt hos landets kommuner.

– Skal bli tillatt

– Det har vært ganske stort rom for skjønn og kanskje litt uklarhet i de gamle reglene. Så de har ofte fått ja, men en del ganger fått nei og det har det vært vanskelig å forklare, sier miljøvernminister Bård Vegar Solhjell.

Nå vil han gjøre regelverket så klart som mulig, og planlagte øvinger skal bli tillatt.

– Når det er planlagte øvinger som Røde Kors og andre driver med for å bli bedre til å redde liv, så skal de få lov til det, sier Solhjell.

Bård Vegar Solhjell

Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell vil rydde opp i regelverket.

Foto: Per Håkon Solberg / NRK