Hopp til innhold

Vil heller lukte vondt enn å dusje sammen med andre

Ungdomsskoleelevene dropper dusjen etter gymtimen, fordi de ikke vil vise seg nakne for andre elever.

Dusj

Ungdomsskoleelever dropper dusjing etter gymtimen. De vil ikke vise seg nakne for hverandre. (illustrasjonsbilde)

Foto: Vegar Erstad / NRK

– I min klasse er det bare fem som dusjer. Andre jeg har snakket med, forteller at det i deres klasse bare er to stykker som går i dusjen etter gymmen.

Helsesøster Vibeke Ortun

Helsesøster Vibeke Ortun ved ungdomshelsetjenesten i Drammen.

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

Hannah Onshuus er elevrådsleder ved Svensedammen skole i Drammen. Her, ved Buskeruds største ungdomsskole, bruker elevene den lokale idrettshallen i kroppsøvingstimene. Konnerudhallen er et forholdsvis moderne anlegg, med bra garderober. Likevel er det stadig flere elever som dropper dusjinga. Sånn er det ved alle skolene i Drammen, forteller helsesøster Vibeke Ortun.

Vært slik i mange år

– Det har vært et problem gjennom mange år. Jeg får stadig henvist elever hit, det er foreldre som ringer meg, og lærere som kontakter meg fordi de opplever at ungdommen ikke ønsker å dusje etter gymtimen. Av og til velger de å ikke ha gym i det hele tatt.

– Noen sier at de får for dårlig tid til å dusje, at de ikke rekker å tørke håret og sånt. Andre sier de ikke tør å kle av seg, fordi de er redde for at andre ser på dem og vurderer kroppen deres. Og så er det noen som frykter at andre kan ta bilde av dem i dusjen, forteller Ortun.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Elevrådsleder Hannah Onshuus

Elevrådsleder Hannah Onshuus i fellesdusjen i Konnerudhallen.

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

Vil ikke vise fram kroppen sin

Ei jente vi treffer i garderoben ved en av ungdomsskolene, står over gymmen akkurat denne dagen. Hun sier at hun pleier å dusje.

– Men det er det ikke så mange andre som gjør, for å si det sånn.

– Hvorfor gjør de ikke det?

– De vil ikke vise fram kroppen sin. Og siden det er så mange som ikke gjør det, så velger de andre også å ikke dusje.

– Er det noe problem, synes du?

– Ja, for det lukter jo svette av dem, da. Det er ekkelt, sier jenta.

Hun mener at mange flere ville gått i dusjen hvis det ble satt opp skillevegger eller båser, slik at ungdommene kunne dusje enkeltvis.

Vet alt om sex, men er blyge

Rektor Marianne Haagensen ved Svensedammen skole synes det er merkelig at ungdommer som vokser opp i et samfunn med så mye åpenhet, vegrer seg for å gå nakne inn i en fellesdusj sammen med jevnaldrende.

Marianne Haagensen

Marianne Haagensen synes det er rart at ungdommene ikke vil dusje sammen med andre.

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK
Harald Ramsfjell

Gymlærer Harald Ramsfjell ved Svensedammen skole.

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

– Dette er et problem som er blitt forsterket de siste ti–femten årene. Det er et paradoks, når du har disse veldig åpne programmene som for eksempel Trekant, som gikk på NRK. Jeg tror ungdom kan utrolig mye om avansert sex og sånt, men de tør altså ikke vise seg i sin naturlige form, sier Haagensen.

Hun forteller at skolen forsøker å legge til rette for ungdommer som ønsker det. Blant annet kan elever som vil stelle seg og skifte aleine, få bruke dommergarderobene i Konnerudhallen. Det er åpenbart ikke tilstrekkelig.

Også voksne vil dusje aleine

«For meg er det mer intimt å dusje i en fellesdusj enn å vise meg naken på stranda».

Dette skrev en voksen kvinne på Twitter om hvorfor hun ikke går i fellesdusjen etter å ha vært på treningssenter. Veldig mange voksne gjør det samme som denne kvinnen, reiser hjem og dusjer der.

Harald Ramsfjell har vært gymlærer i tretti år, og har i tillegg en betydelig karriere som idrettsutøver og trener. Han har sett utviklingen med unge som dropper dusjing lenge, og sier at dette ikke bare handler om de unge, men at det er et samfunnsproblem.

Han har også lagt merke til at voksne folk kjører rett hjem uten å dusje av seg svetten etter ei økt på treningssenteret.

– Det er et paradoks, at samfunnet har utviklet seg som det har gjort, med økt fokus på sex og kropp, men samtidig har det ført til mer blyghet. Det synes jeg ikke er noen heldig utvikling, og det gjelder ikke bare grunnskolen. Jeg mener det er et samfunnsproblem, rett og slett, dette med kroppsfokus og kroppshysteri. Det har ført til at folk er blitt redde for nakenhet.

Elevrådsleder Hannah Onshuus nikker ivrig mens gymlæreren snakker. Hun liker heller ikke utviklingen.

Saken fortsetter under bildet.

Gymtime i Konnerudhallen

Flere og flere ungdomsskoleelever lar være å dusje etter gymtimen, fordi de ikke vil vise seg nakne for andre.

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

Separate dusjer

– Jeg synes det er ganske trist, egentlig. At det er så fælt å vise seg naken for andre. Når så mange dusjer, og det kanskje bare er noen få som vasker seg litt, så blir det jo veldig uhygienisk.

– Hadde det hjulpet med separate dusjer?

– Det hadde nok fått flere til å dusje. Det hadde ikke vært så skummelt for folk, sier Hannah.

Hannah Onshuus, elevrådsleder Svensedammen

Hannah Onshuus, elevrådsleder ved Svensedammen skole.

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

Også helsesøster Vibeke Ortun i ungdomshelsetjenesten mener at dette ville hjulpet.

– Jeg tror mye av problemet ville blitt løst med separate dusjer. Dessuten vet vi, at det i Drammen er mange gamle skolebygg, med anlegg som kanskje ikke innbyr til å dusje i uansett. Det å stå i en fellesdusj sammen med ti–femten andre, er vel ikke optimalt for alle, sier hun.

– Et nederlag

Men gymlæreren håper det ikke kommer til å gå så langt. Han sier det vil være et nederlag dersom dette problemet må løses med skillevegger og avlukker.

– Ja, det mener jeg. Som veldig aktiv i idrett i alle år, og som gymlærer, så synes jeg at det med den gode garderobekulturen, de gode historiene og fleipen og alt det der, det ville det være synd om vi skulle miste. Det er jeg vokst opp med, og det har gitt meg veldig mye, sier Harald Ramsfjell.

Harald Ramsfjell i Konnerudhallen

– Hvis fellesdusjen forsvinner, blir også de gode garderobeopplevelsene borte, sier Harald Ramsfjell.

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK