Hopp til innhold

Isklatrer (32) tatt av snøras i Hemsedal

Mannen som ble tatt av snøraset i Hemsedal er funnet. Ambulansepersonell fraktet mannen med helikopter til sykehus, og tilstanden skal være kritisk.

Isklatrer funnet i Hemsedal

Den 32 år gamle mannen ble funnet i snø- og ismassene i dette området av hunden «Trym» som sees på bildet.

Foto: Norske redningshunder

Siste fra politiet på Twitter: Den skadde er fløyet til Ullevål sykehus med Luftambulansens helikopter. Politiet opplyser at tilstanden skal være kritisk ifølge operativ leder for helsemannskapene ute i felten.

Raset gikk ved Skogshorn, i den sørlige veggen av fjellet som skiller Hemsedal og Valdres.

– Han er fløyet med luftambulanse til Oslo universitetssykehus Ullevål. Fra operativ leder helse ute på stedet har vi fått vite at tilstanden hans er kritisk, sier operasjonsleder Tom Richard Jansen ved Nordre Buskerud politidistrikt til NRK.

32-åringen som ble tatt av raset i Hemsedal, ble ved 11-tiden funnet av letemannskaper. De gjennomførte gjenopplivning på stedet etter at klatreren ble funnet i snø- og ismassene.

Svært nedkjølt

Klatreren var ifølge Norske Redningshunder sterkt nedkjølt da han ble funnet. På grunn av tåke over Oslo, ble 32-åringen fløyet til Tryvann, der han ble hentet av ambulanse og kjørt videre til sykehus.

Politiet opplyser at de to andre som var med i følget ikke ble skadet på noen måte, men de får oppfølging av helsevesenet i Hemsedal etter at kameraten ble hardt skadd.

Thomas Øye

Det var hundefører Thomas Øye og hunden Trym som fant den 32 år gamle mannen.

Foto: Norske Redningshunder

Totalt var det involvert fire helikoptre i søket – i tillegg til bakkemannskaper fra Røde kors, skredgruppe og Norske redningshunder.

Klatreren ble til slutt funnet av hunden «Trym» og hundefører Thomas Øye.

Hunden var én av sju som deltok i letingen. Redningshundene ble fløyet inn til stedet av Luftambulansen og et Sea King redningshelikopter.

Omtales som klatrevennlig

Raset var ca. 50 meter bredt og 200 meter langt ifølge operasjonslederen.

– Det er gått et kombinert snø- og isras i en foss og elv. Det er et forholdsvis stort skred og det er en svensk mann på 32 år som er tatt av raset i Hemsedal. Han var en del av et følge på tre isklatrere. De to andre er fysisk uskadde, sa operasjonsleder i Nordre Buskerud politidistrikt, Tom Richard Jansen til NRK.no kort tid etter at de hadde fått melding om raset.

Også Hovedredningssentralen Sør-Norge var involvert i redningsaksjonen.

– Raset skjedde i sørveggen ved Skogshorn, og det har vært drevet med isklatring i området, sier operasjonslederen.

Raset gikk ved 09-tiden torsdag morgen. Skogshorn ligger på den andre siden av dalen og litt øst for alpinanlegget i Hemsedal. Fjellveggen er et kjent sted for klatring om sommeren og isklatring om vinteren.

Sørveggen omtales i klatremiljøet som klatrevennlig.

Redningsaksjon i Hemsedal

Store mannskaper var involvert i leteaksjonen. Her sees Luftambulansens helikopter på bakken sammen med et Sea King redningshelikopter. I lufta sees politihelikopteret som lette med varmesøkende kamera.

Foto: Steinar Bleken

Svært krevende redningsarbeid

Operasjonslederen sier at det er et svært krevende arbeid redningsmannskapene har foran seg.

– Det er for eksempel helt umulig for en snøscooter å ta seg inn i området.

– Det har jo vært flere ras i Hemsedal den siste tiden. Er dette et spesielt utsatt område?

– Ja, det kan virke sånn. Jeg vil oppfordre isklatrere til å holde seg unna Skogshorn i disse forholdene, sier han.

Flere ras i Hemsedal

Den siste tiden har det vært flere ras i Hemsedal. Julaften formiddag døde en 40 år gammel mann etter et snøskred i nærheten av Hemsedal skisenter.

3. juledag ble en mann skadd etter å ha kjørt utfor løypene i Hemsedal. Mannen ble dratt med i raset, og fløyet til sykehus med skader.

Hvor trygt det er for redningsmannskapene å ta seg inn i området ved foten av Skogshorn, er usikkert. Men det er klart at de må ta forholdsregler og vurdere faren.

– Det har nettopp gått et skred, så det sier vel egentlig det meste, sier operasjonslederen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.