Hopp til innhold

Dette betyr budsjettet i ditt fylke

Forslaget til neste års statsbudsjett er tidenes løft for vei og jernbane, ifølge regjeringen selv. Slik blir statsbudsjettet for Buskerud, Telemark og Vestfold.

Norske penger

Det er mange prosjekter som har ønsket seg penger i forslaget til neste års statsbudsjett. Noen blir glade, mens andre blir skuffet på en dag som denne.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Regjeringen sier selv at de overoppfyller de økonomiske rammene i Nasjonal transportplan, når statsbudsjettet legges fram i dag. Statsminister Jens Stoltenberg kaller dette tidenes løft.

Dette betyr statsbudsjettet for Vestfold:

Til Vestfold kommer det 900 millioner kroner til jernbaneutbyggingen Holm-Holmestrand-Nykirke, i tillegg til at 400 millioner kroner settes av til parsellen mellom Larvik og Porsgrunn. Regjeringen har også funnet plass til 57 millioner kroner til strekningen Tønsberg - Barkåker. Pengene skal brukes til å ruste opp stasjonen i Tønsberg, samt signalanlegget på strekningen.

Høgskolen er også en av vinnerne i Vestfold. Regjeringen legger opp til 60 nye studieplasser fra neste høst, sant øremerkede midler til grunnskolelærerutdanningen og laboratorieutstyr til teknologi- og ingeniørutdanninga. Stortingsrepresentant for Vestfold SV, Lars Egeland, sier det er et kvalitetsstempel på Høgskolen i Vestfold.

Fra før er det også kjent at Munchs hus i Åsgårdsstrand får en million kroner. I tillegg til Haugar Vestfold kunstmuseum få 2,5 millioner kroner til å fullføre byggearbeider.

Dette betyr statsbudsjettet for Telemark.

400 millioner kroner er satt av til prosjektet Farriseidet i Vestfold - Porsgrunn i Telemark. Strekningen Farriseidet - Porsgrunn omfatter er 22,8 kilometer med dobbeltsporet jernbane, inkludert 14,5 kilometer fordelt på syv tunneler. Reisetiden mellom Larvik og Porsgrunn kan bli redusert fra 34 minutter til 12 minutter.

Prosjektet legger også til rette for å utvikle et bedre utviklet tilbringersystem fra Grenlandsområdet til Sandefjord lufthavn, Torp. Anleggsarbeidene startet i september 2012.. Dette betyr at vi kan holde framdriften med ferdigstilling i 2018, sier fylkesordfører Terje Riis-Johansen.

110 millioner kroner er foreslått til prosjektet E134 mellom Gvammen i Hjartdal kommune og Århus i Seljord kommune. Prosjektet omfatter bygging av 11,6 kilometer ny veg. 9,4 kilometer av vegen skal gå i tunnel, med om lag en kilometer veg på hver side av tunnelen for kopling mot E134. Den nye vegen vil bety at E134 mellom Hjartdal og Seljord blir innkortet med 11 kilometer.

Mange museer trenger mer ressurser til drift og vedlikehold av eksisterende driftsbygninger og til å ta fullgodt vare på kulturhistoriske bygninger. I forslaget til statsbudsjettet får Vest-Telemark museum 800.000 kroner.

Dette betyr statsbudsjettet for Buskerud:

Regjeringen foreslår å bevilge 8,9 millioner kroner til Høgskolen i Buskerud for å videreføre, og trappe opp med nye kull, de studieplassene som ble tildelt i 2011 og revidert nasjonalbudsjett 2012. Det gir en økning på 110 studieplasser fra 2012 til 2013.

490 millioner kroner er avsatt til prosjektet riksveg 7 Sokna i Ringerike kommune – Ørgenvika i Krødsherad kommune. Prosjektet omfatter bygging av 17 kilometer ny veg, og vil føre til at riksveg 7 blir forkortet med om lag 20 kilometer.

Hele den nye vegen skal bygges med forsterket midtmarkering. Om lag 6 kilometer bygges med forbikjøringsfelt og midtrekkverk. Anleggsarbeidene startet i august 2011, og prosjektet ventes åpnet for trafikk i sommeren 2014. Av de foreslåtte midlene forutsettes 355 millioner kroner stilt til disposisjon av bompengeselskapet.