Hopp til innhold

Krever bedre sikkerhet for bussjåførene

Norsk Transportarbeiderforbund mener at alle busser bør bli kontantløse. I går ble en buss kapret i Skien, mens en bussjåfør ble ranet mellom Larvik og Kvelde.

Video Krever bedre sikkerhet for bussjåførene

NETT-TV: Denne bussen ble kapret fra Skien på vei til Porsgrunn mandag kveld. Nå mener Norsk Transportarbeiderforbund at sikkerhetene i bussene bør bedres.

Roger Hansen

Roger Hansen mener alle busser bør bli kontantløse.

Foto: Per Foss / NRK

Er man bussjåfør, må man leve med at man aldri vet hvem som går om bord i bussen.

I løpet av bare halvannen time i går kveld skjedde to hendelser som på en dramatisk måte viste hvor utsatt en bussjåfør på jobb kan være. Busskapringen på Kjørbekk mellom Skien og Porsgrunn endte uten fysisk skade, og den 24 år gamle mentalt forstyrrede kapreren ble pågrepet av politiet en halv time senere.

I 18-tiden samme kveld ble buss 214 mellom Larvik og Svarstad stanset i en busslomme i Kvelde. Der ble sjåføren ranet av en mann med kniv.

Lederen av Norsk Transportarbeiderforbund mener sikkerheten ikke er god nok, og at busselskapene må gjøre mer for å bedre sikkerheten til de ansatte:

– Et viktig signal vil være å bli kvitt pengene på bussen. Nå er det slik at det er fylkeskommunene som har ansvaret for busstilbudet i hvert fylke, så det er de som også har et særlig ansvar for at man har et godt nok billettsystem, sier forbundsleder Roger Hansen.

Buss ranet på riksvei 40

Bussen som ble ranet i Vestfold mandag kveld hadde ikke overvåkingskamera.

Foto: Lasse Ljung / Nyhetsfoto

Nektet sjåførene å snakke

Vestfoldbussen hadde ikke videoovervåking, men det hadde bussen som ble kapret i Telemark. NRK vet ikke hva sjåførene selv mener om sikkerheten fordi begge busselskapene nektet sine sjåfører å snakke med pressen i dag.

Ledelsen mener derimot ar sikkerheten er ivaretatt.

Øyvind Hanssen

Øyvind Hanssen i Nettbuss Sør mener sikkerheten i bussene er god nok.

Foto: Stine Hansen Bakkebø / NRK

– Vi har fire kameraer som overvåker bussen. Ett foran og tre lenger bak i bussen. De fanger opp det meste som skjer, sier produktansvarlig i Nettbuss Sør Telemark Øyvind Hanssen.

Ikke samme person

Raneren i Vestfold var ikke identisk med kapreren i Telemark, og knivraneren er fortsatt på frifot tirsdag kveld.

Politiet har gått ut med dette signalementet:

  • 170–180 centimeter høy
  • 25–30 år
  • Litt bred kroppsbygning
  • Spretten i bevegelsene
Buss kapret i Skien

Tydelige spor etter en dramatisk kveld i Skien i går.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Flere nyheter fra NRK Buskerud