Hopp til innhold

Ambulansearbeidere kan få viljen sin – går mot lovendring

Helseminister Anne-Grethe Strøm Erichsen åpner nå for en lovendring som skal gjøre det mulig for ambulansepersonell å få tilgang til pasientopplysninger.

Ambulansearbeidere

De som henter deg, og tar deg med til sykehuset får aldri vite hvordan det går med deg som pasient. Nå kan det komme en lovendring.

Foto: Jan Erik Wilthil / NRK

I går fortalte NRK at taushetsplikten hindrer ambulansearbeidere i å få vite hvordan det går med pasienter de selv har vært med å redde.

Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen

Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen sier at en lovendring kommer.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

Årsaken er taushetsplikten tolkes svært strengt. Leger og sykepleiere tør rett og slett ikke å gi opplysninger videre til livredderne av frykt for å bryte loven.

Nå kan det skje endringer allerede fra neste år.

– Det er viktig at ambulansepersonell og leger får tilbakemelding. Det dreier seg om læring, men også om bedre kvalitet og pasientsikkerhet, sier helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Lovendringen blir først lagt frem i en stortingsmelding til høsten. Deretter er det altså ventet at det skjer endringer i 2013.

– Skal ikke nå ut til alle og enhver

Taushetsplikten forhindrer i dag leger og sykepleiere fra å gi viktige opplysninger videre til de som redder liv. Selv ikke den endelige diagnosen, eller om pasienten faktisk overlever, får ambulansearbeiderne vite.

Helseministeren sier at dette er en sak hun selv brenner for.

– Opplysninger om pasienter skal absolutt ikke nå ut til alle og enhver, men det er viktig at for eksempel ambulansearbeidere og leger får nødvendige tilbakemeldinger.

Atle Skinnes

– Jeg synes situasjonen er frustrerende, sier Atle Skinnes.

Foto: Jan Erik Wilthil / NRK

Frustrerte

Flere ambulansearbeidere NRK.no snakket med i går ga uttrykk for sterk frustrasjon over å bli utestengt fra informasjon om pasientene.

– Det er egentlig ganske tragisk. Vi er de som ofte gir livreddende førstehjelp, men likevel får vi ikke vite hvordan det går videre med pasienten. Mangelen på informasjon gjør at vi mister muligheten til å lære av egne feil, sier nestleder i Ambulansearbeidernes Yrkesorganisasjon, Atle Skinnes.

Per Arne Olsen, Fremskrittspartiets helsepolitiske talsmann på Stortinget, fortalte i går at han hadde sendt et skriftlig spørsmål til helseminister Anne Grete Strøm-Erichsen, der han ber om en klargjøring av regelverket.

Også ledelsen ved Vestre Viken helseforetak lovet å finne løsninger på problemet innenfor dagens regelverk. Nå lover også helseministeren å gjøre sitt.

Pasient fraktes til sykehus

Fra 2013 kan det bli mulig for ambulansearbeidere og leger å få vite hvordan det går med pasientene de behandler.

Foto: Jan Erik Wilthil / NRK