Hopp til innhold

Stormflo skapte trøbbel på Østlandet

Stormflo på Østlandet skapte problemer mandag ettermiddag.. Flere restauranter ved Drammenselva flomsikret bygningene.

Stormflo i Drammenselva

Denne cabincruiseren sliter i stormfloen og har fått slagside.

Foto: Maria Kommandantvold / NRK

Det er stormflo på store deler av Østlandet, og svært kraftig vind og lavtrykk gjør at vannet hoper seg opp langs kysten. Vannet i Drammenselva står nå 65 centimeter over normal vannstand, og vannet stiger.

Ståle Gundersen er restaurantsjef for Skutebrygga restaurant i Drammen. Han er i ferd med å flomsikre bygningen så godt det lar seg gjøre.

I ettermiddag har det blitt litt mer jobb enn vanlig. Vi legger ut sandsekker og sikrer restauranten med flomlemmer. Bygningen skal tåle rundt 15-20 centimeter til, sier han til NRK.no.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Stormflo i Drammen

Vannstanden i Drammenselva er nå 65 centimeter over normalen. Vannet er ventet stige på hele Østlandet i løpet av kvelden før det igjen vil synke.

Foto: Maria Kommandantvold / NRK

Fikk vann i restauranten

Ved Skutebrygga ligger også en 50 fots cabincruiser som begynner å få slagside.

– Den har en alt for stram akterfortøyning og jeg får ikke løsnet den heller, og eieren er vanskelig å få tak i. Er det noen som kjenner noen som har en Fairline som ligger fortøyd ved Skutebrygga, er det fint om de kan ta en telefon til eieren og ber vedkommende løsne på akterfortøyningen, sier Gundersen.

Det er ikke første gang Gundersen opplever at vannet skaper problemer for restauranten. Høsten 1999 opplevde han at vannet kom helt inn i restauranten.

– Vi begynner jo å bli vant med dette nå. Vi har fullbooket resturant i kveld, så vi får håpe at vannet stopper snart, sier Gundersen litt oppgitt.

Artikkelen fortsetter ertter videoklippet.

Video Stormflo

SE VIDEO: Stormflo på Østlandet.

Måne og vær påvirker

Anne Solveig Andersen

Vakthavende meteorolog ved værvarslingen på Vestlandet, Anne Solveig Andersen, sier vannet vil synke de nærmeste dagene.

Foto: Marit Hommedal

Det er kombinasjonen av svært stor vannføring etter de store nedbørmengdene den siste tiden og stormflo som skaper den høye vannstanden.

Månens påvirkning og værets påvirkning har mye å si. Det er ofte springflo nær fullmåne, og den fullmånen var på mandag. I tillegg har vi svært sterk sørvestlig vind inn i Skagerak mot Oslo. Dette gjør at vannet hoper seg opp, sier vakthavende meteorolog ved værvarslinga på Vestlandet, Anne Solveig Andersen til NRK.no.

Flommen er spådd til å nå sin topp i løpet av kvelden, rundt klokken 21.00

– Det vil bli verst i indre Skagerak og rundt Oslo-området. Der kan vannet stige opp mot 80 centimeter over normal vannstand.

Hvordan ser det ut de nærmeste dagene?

– Da vil vannet synke. Vinde vil roe seg. Det er lavtrykket som har gått inn i Trøndelag som beveger seg østover, og det roer vinden, sier Andersen.