Hopp til innhold

– Denne vaksinen bør du ta nå

For å ha god beskyttelse til sommeren mot det nye, farlige TBE-viruset, bør du sette den første av i alt tre vaksiner nå.

Vaksinasjon mot skogflåttencefalitt

Her får en pasient den første dosen av i alt tre mot det fryktede TBE-viruset.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Skogsflåtten er dyret som bærer med seg det farlige viruset TBE, eller skogflåttencefalitt, som kan gi alvorlige sykdommer som hjernehinnebetennelse og lammelser. I verste fall kan sykdommen være dødelig.

I april fjor var det fra 1998 til 2009 registrert 44 smittetilfeller av flåttypen som bærer det farlige viruset. Sykdommen fortsetter å spre seg, og helt ferske tall fra Folkehelseinstituttet viser at totalt 11 mennesker ble smittet av sykdommen i fjor.

– Om du har tenkt til å ta vaksinen bør du ta den første dosen allerede nå. Hvis vaksinen skal ha effekt må man ha tre doser til sammen. Det bør helst gå minst en måned mellom de to første dosene for at vaksinen skal ha best mulig effekt. Den tredje dosen kan en ta neste vår, sier overlege ved vaksineavdelingen ved Folkehelseinstituttet, Marianne Riise Bergsaker til NRK.no.

TBE-vaksinen mot det nye viruset har ifølge Folkehelseinstituttet en beskyttelseseffekt på om lag 95 % etter at du er vaksinert med tre doser. Vaksinen settes med sprøyte i overarmen, og kan gis til personer over ett år.

Her ble de smittet av TBE-viruset i fjor

Bokommune

Smittested

 

Aust-Agder

Larvik

Lindesnes

Risør

S.fjord

Siljan

Sverige

Tot

Fredrikstad

 

 

 

 

 

 

1

 

Grimstad

 

 

 

 

 

 

1

 

Kristiansand

 

 

 

 

 

 

1

 

Larvik

 

2

 

 

 

 

 

 

Lindesnes

 

 

1

 

 

 

 

 

Oslo

1

 

 

 

 

 

 

 

Sandefjord

 

 

 

 

1

 

 

 

Siljan

 

 

 

 

 

1

 

 

Skedsmo

 

 

 

1

 

 

 

 

Stange

 

 

 

1

 

 

 

 

Total

1

2

1

2

1

1

3

11

Ekspander/minimer faktaboks

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Kan ende med dødsfall

Marianne Riise Bergsaker

Overlege ved vaksineavdelingen ved Folkehelseinstituttet, Marianne Riise Bergsaker anbefaler folk å ta vaksinen nå om den skal ha god effekt til sommeren.

Foto: Folkehelseinstituttet

Riise Bergsaker sier at de fleste som blir smittet ikke får noen symptomer, men at noen vil merke at de er smittet.

– Da får man gjerne feber, hode- og muskelsmerter. Ofte kan symptomene forsvinne, for så å komme tilbake igjen etter noen dager. Da vil man kunne få enda høyere feber, få brekninger og føle seg stiv i nakken. I verste fall kan man få lammelser og hjernebetennelse, sier hun.

– Så det du sier er at sykdommen kan være dødelig?

– Ja, i verste fall kan man dø av sykdommen. Dødeligheten hos dem som blir syke og får symptomer er ca en prosent i Vest-Europa.

Riise Bergsaker understreker at vaksinen mot skogflåttencefalitt ikke er effektiv mot sykdommen Borelia, som også er en kjent sykdom som smitter via flåtten.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Lars Vik

Lars Vik var den første som fikk skogflåttencefalitt i Telemark

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

– Føltes som mild influensa

Lars Vik fra Porsgrunn er en av dem som ble smittet av TBE-viruset. Han merket symptomene første gang i 2007 da han oppdaget en flått på låret.

– Det ble litt rødt der flåtten hadde bitt seg fast, men det så helt greit ut. Plutselig ble jeg så slapp og uvel. Det føltes som en mild influensa, men jeg skjønte ikke helt hva det var, forteller han.

Vik gikk til legen, viste frem flåttbittet og fikk en antibiotikakur. Etter legebesøket tenkte han at alt var i skjønneste orden.

– Etter en stund ble jeg veldig dårlig. Først ble jeg litt dårlig, så ble jeg bedre igjen og så ble jeg veldig dårlig. Jeg holdt på å legge noen takstein på et uthus, men jeg måtte bare gi opp. Jeg sov masse, hadde vanvittige smerter i mage og hode, jeg tålte ikke lys, kastet opp som en gris og hadde feber, sier Vik.

HER KAN DU LESE LARS VIKS EGNE SRIVERIER OM SYKDOMMEN: EN FLÅTT ELLER TO, Lars Viks historie

Etter en stund fikk han oppsøkt fastlegen sin som sendte ham rett til sykehus. Der lå han i en uke, og måtte gjennom en lang kur for å bli kvitt sykdommen. I dag, fire år etter, håper han at han er immun. Likevel har en fortsatt en risiko for å få Borelia.

Slik beskytter du deg mot flått

  • Bruk lange bukser og vær godt tildekket ved anklene når du ferdes på områder med mye flått.
  • Gå på stier i stedet for på steder med høyt gress, lyng og kratt.
  • Bruk av insektmidler med dietyltoluamid på hud og klær reduserer antall flått som fester seg.
  • Det er som regel ikke mulig å foreta en bekjempelse av flått i naturen. For å redusere forekomsten av flått kan det hjelpe noe hvis man fjerner høyt gress, busker og kratt.

Og slik fjerner du flåtten dersom den allerede har bitt seg fast:

  • Etter ferdsel i områder med mye flått bør man inspisere huden, spesielt hos barn.
  • Du bør lete etter flått på tøyet, også på vrangen. Det anbefales å dusje for å skylle bort flått som ikke har festet seg.
  • Flått fjernes best ved å trekke den rett ut ved hjelp av pinsett eller fingre. Smøring med fett eller bruk av eter anbefales ikke.
  • Om en ikke får symptomer på infeksjon, er det ikke nødvendig å søke lege for prøvetaking eller behandling etter flåttbitt.

Svært utbredt i Sverige

Viruset har vært et mye større problem i Sverige enn det foreløpig har vært i Norge. Der blir opptil 200 mennesker syke som følge av TBE hvert år.

Ifølge den svenske Vårdguiden får hver tredje voksen som får sykdommen langvarige skader.

Risikoområdene for TBE i Sverige er kystområdet fra Roslagen till Kalmartraktene, de sentrale og østre delene av Mälarregionen. Sykdommen er også vanlig rundt Vänern og også vest og sør for Vättern.