Hopp til innhold

- Må ofte bruke makt

Mennesker som får psykoser hjemme og trenger psykiatrisk behandling blir ofte fraktet til sykehus av politiet. Nå skal psykiatrien samarbeide for å endre dette.

«Peter»
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: «Peter» har slitt med psykiske problemer i mange år. Han opplevde det som traumatisk å bli hentet av uniformert politi.

Line Nerdrum

Line Nerdrum, politibetjent ved Grenland politistasjon.

Foto: Øystein Økter / NRK
Jostein Todal

Klinikksjef ved Sykehuset Telemark, Jostein Todal.

Foto: Øystein Økter / NRK

Dette kan oppleves uverdig av både pasient og pårørende. Psykiatrien i Vestfold og Telemark jobber nå sammen for at ambulanspersonell i større grad skal benyttes i slike situasjoner.

Politibetjent Line Nerdrum har ofte rykket ut på oppdrag der jobben har vært å frakte psykisk syke til sykehus, en jobb politiet alt for ofte får.

- Jeg tror politiet har mange oppdrag som ambulansen kanskje kunne tatt hånd om, forteller hun.

Les også: Mer tvang mot psykisk syke

- Må bruke makt noen ganger

Som oftest er det politiet som får den første henvendelsen når personer havner i en psykose. De kan være voldelige og da er det nødvendig med politi.

- Naboene ser, barna ser, og det er rop og skrik. Noen ganger må vi bruke makt, sier Nerdrum.

Men det er klart at helsepersonell har mer kunnskap om slike situasjoner. Derfor skal de nå oftere benytttes.

- Ambulansetjenesten skal i større grad ta hånd om transportene, gjerne i samarbeid med politiet, sier Jostein Todal, klinikksjef, Sykehuset Telemark.

Tidlig i 2010

AMK-sentralen i Vestfold og Telemark skal i større grad sluse oppdragene slik at det er helsepersonell og ikke politi som blir sendt på slike oppdrag, men ennå er det noe arbeid som gjenstår.

- Rutiner må skrives, og noen avklaringer må gjøres. Men i utgangspunktet er vi enige om hovedtrekkene og ønsker å få dette til tidlig i 2010.

Les også: Fjernar einaste psykoseposten