Hopp til innhold

Idrettsutøvere vil ha høydehus

Debatten rundt bruken av høydehus har blusset opp igjen.

Ole Einar Bjørndalen

Ole Einar Bjørndalen fra Modum gikk i desember i fjor ut og krevde åpning for høydehus i Norge.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Norges idretthøgskole har sammen med Norsk monitor gjort en undersøkelse blant toppidrettsutøvere rundt bruken av ulike former for prestasjonsfremmede midler.

Det er Aftenposten som i dag publiserer undersøkelsen, hvor 234 av Norges beste idrettsutøvere i ulike idretter har blitt spurt.

I 2003 vedtok Idrettstinget å si nei til bruken av høydehus her til lands, det satte sinnene i kok hos enkelte utøvere og særforbund. Siden den gang har det vært mye diskusjon rundt temaet.

Les også: Høydehus fortsatt forbudt

Mange støtter Bjørndalen

Sist vinter gikk skiskytter Ole Einar Bjørndalen i bresjen og krevde åpning for høydehus i Norge. Han fikk da bred støtte fra både trenere og utøvere i det norske idrettsmiljøet.

Nå har Bjørndalen også statistikken på sin side, undersøkelsene viser nemlig at 2 av 3 toppidrettsutøvere ønsker at høydehus blir lovelig.
Norge er i dag det eneste landet i verden som ikke tillater bruk av høydehus.

Langrennsløper Anders Aukland sa i torsdagens utgave av Aftenposten at han ikke ser noe moralsk galt i å bruke det, men at han aldri hadde forsøkt det selv.

Ligger i gråsonen

Anders Nordberg

Anders Nordberg mener høydehus er en naturlig måte å forberede seg på.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Selv om de fleste ønsker å tillate høydehus, er det noen som fortsatt ønsker forbudet. Orienteringsløper Anders Nordberg fra Skien, syntes det er bra slik det er nå. Han har selv vært på høydeopphold, men da på den naturlige måten.

- Det er en kunstig måte å forbedre seg på. Skal man trene høydeopphold bør man reise opp på fjellet, sier han.

Musklene får mer oksygen

Høydehus simulerer høydetrening. Det vil si at utøvere kan ligge og trene eller oppholde seg i såkalte høyderom/høydehus. Dette skal gi den samme effekten som å trene i høyereliggende strøk.

Enkelt forklart så vil kroppen tilpasse seg høyden og kunne ta opp mer oksygen slik at utøverne blir mindre stive i muskulaturen. Høydehusene gir rom for å simulere høyder opp til 5000 meter.

Det har dessverre ikke lykkes NRK Østafjells å komme i kontakt med idrettsutøvere fra Telemark, Buskerud og Vestfold.

Les: Åpner for ny høydehus-debatt

Les også: Hegle Svendsen vil ha høydehus