Hopp til innhold

Hemmeligholder kvikksølv-dokumenter

Regjeringa legger lokk på kvikksølvsaken og nekter pressen innsyn.

- Har krav på erstatning
Foto: NRK

I flere måneder har Aftenposten forsøkt å få innsyn i en rekke vesentlige dokumenter som belyser kvikksølvsaken, men Arbeids- og inkluderingsdepartementet har unntatt dem fra offentlighet.

 

 

Skulle gjøre alt

For to år siden avslørte NRK at Tordis Stigen Klausen fra Gvarv og tusenvis av andre tannhelsesekretærer hadde blitt eksponert for kvikksølv etter å ha jobba med amalgam. Mange av dem hadde blitt syke, og også mange av barna deres var ramma.

Arbeidsminister Bjarne Håkon Hanssen uttalte da at det ikke skulle stå på penger, og at regjeringa skuille gjøre alt for å komme til bunns i saken, skriver Aftenposten.

Nå har saken vært oppe i statsråd, og regjeringa har valgt å hemmeligholde sakspapirene.

 

Taushetsbelagt informasjon

Tidligere har departementet avslått innsyn med begrunnelsen at  dokumentene er interne, eller at de inneholder taushetsbelagt informasjon. Dessuten mener departementet at det er forretningsforhold som må hemmeligholdes på grunn av konkurransehensyn.

Forbundet tenner og helse, som har engasjert seg i kvikksølvsaken, er svært misfornøyd med regjeringas hemmelighold.

- I denne saken har myndighetene tabba seg ut, og det virker som om de nå forsøker å dekke over det, sier Asbjørn Saxegaard til Aftenposten.

- Har noe å skjule

Også tannhelsesekretærene reagerer kraftig på at regjeringa legger lokk på saken.

- Regjeringa har sagt at de vil komme til bunns i denne saken, og da burde det ikke være noen grunn til hemmelighold. Det forteller oss at de har noe å skjule, mener Gerd Bang-Johansen, leder i Tannhelsesekretærenes forbund.