Magnus Carlsen
Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Slik jobbet han bak lukkede dører

SOTSJI (NRK): Ved dette sjakkbrettet satt Magnus Carlsen i timevis og la slagplanen for å slå Vishy Anand – både alene og med hemmelige hjelpere.

– Sorry at det er litt rotete, sier Magnus Carlsen og rydder bort en brukt tallerken.

Verdensmesteren har invitert NRK på en eksklusiv sniktitt inn i den solfylte toppleiligheten hvor han har bodd, slappet av og jobbet under sjakk-VM.

Carlsen hadde ikke planlagt å få besøk, så alt ser ut som da han intetanende forlot rommet på morgenen. En drøm for en journalist som vil ha et innblikk i hvordan det virkelig er bak lukkede dører. Det ligger vannflasker på gulvet og PC-kabler på bordet – men langt mer interessant, på spisebordet står en tro kopi av sjakksettet som ble brukt under VM-kampen mot Viswanathan Anand.

VM-settet i sjakk

Slik ser det offisielle VM-settet i sjakk ut. Det er det samme som i fjor, bare at hesten smiler litt mer.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

De solide trebrikkene står tilsynelatende tilfeldig plassert på brettet. Men de som kjenner Magnus Carlsen, vet at han sjelden plasserer sjakkbrikker uten en tanke. Vi blir nysgjerrige og tar en titt.

– Hva har skjedd her? spør vi.

Og blir med én gang satt på prøve av verdens beste sjakkspiller.

– Ser du ikke hvilket parti det er? spør Magnus Carlsen med et djevelsk smil.

Magnus Carlsens suite i Sotsji

Slik så det ut i Magnus Carlsens suite i Sotsji. Her bodde han under hele VM.

Foto: Mads Nyborg Støstad

Kommandosentralen

«Luksusspiller!»

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen slenger med leppa når han spiller fotball eller basket. Her har han akkurat scoret et mål på gressplenen utenfor hotellet.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Magnus Carlsen gliser bredt idet han for n-te gang slenger med leppa til en av journalistene på fotballbanen i Sotsji. Etter alt å dømme nok en rolig dag i Sotsji.

Også det 125 kvadratmeter store hotellrommet gir en følelse av sommerferie på luksushotell. Den stekende sola skinner inn gjennom de svære vinduene, og utenfor skvulper Svartehavet. Det står en Playstation på en benk under den digre TVen. I sofaen har Carlsen og teamet sett filmen «Get Ready to Be Boyzvoiced» så mange ganger at hele filmen har blitt en internvits. Det er her familien og støttespillerne har gjort sitt beste for å skape en normal hverdag i tre uker, blant annet ved å spille kort på kveldene.

Men om det var noen tvil – det mest brukte leketøyet er ikke flatskjermen eller basketballen, men sjakkbrettet som står på spisebordet.

– Ved dette brettet har jeg sittet mange timer, sier Magnus Carlsen.

Avisene kaller det supersuiten hans, der hvor Magnus Carlsen velter seg i luksus til 16.000 kroner natta. En mer presis beskrivelse ville kanskje vært en kommandosentral eller et moderskip. Her inne har nemlig Magnus Carlsen sittet i time etter time og jobbet med sjakkforberedelser. Det er herfra han har styrt sitt nettverk av hjelpere.

– Jeg har sittet mye foran brettet, men sekundantene mine har jobbet omtrent kontinuerlig, spesielt de som er i Kragerø: Jon Ludvig Hammer, Laurent Fressinet og Michael Adams. Alle er gode spillere, men spesielt Adams. Han har vært topp fem i verden og har spilt mye med Anand, så han har et litt annet perspektiv på det. Det har vært veldig bra, sier Carlsen.

Kasparov, Heine Nielsen og Hammer

Carlsens tre mest profilerte sjakkhjelpere: Garry Kasparov, Peter Heine Nielsen og Jon Ludvig Hammer. I tillegg kommer Michael Adams og Laurent Fressinet - og de to russerne som hjalp på kort varsel i Sotsji.

I tillegg har han avslørt at tidenes kanskje beste sjakkspiller, Garry Kasparov, har hjulpet ham gjentatte ganger under VM. Det betyr at Carlsens hjelpere til sammen har over 13.000 ratingpoeng, en formidabel arbeidsstyrke. Samtidig ville det vært galskap å sette fem engasjerte stormestere med hver sine personligheter inn i suiten i Sotsji. Derfor fikk bare trener Peter Heine Nielsen billett til Russland, og selv dansken har for det meste vært plassert på sitt eget, litt mer normale hotellrom. Verdensmesteren forklarer hvordan samarbeidet fungerer:

– Peter Heine er koordinatoren. Han ser så på arbeidet sekundantene har gjort, og sender meg filer i programmet Chessbase. Han sender mange filer, og det er alltid sånn at jeg kommer til å være mer oppdatert på de tingene han har markert som viktig. Så hvis han vurderer feil hva som er viktig og ikke, kan det ha betydning.

– Skjedde det under VM at det gikk feil?

– Ja, hehe. Det skjedde et par ganger i matchen at vi undervurderte litt hva som var det viktigste, og at jeg dermed var for dårlig forberedt. Uten at jeg vil gå for mye inn på det nå, sier Carlsen hemmelighetsfullt.

Verdensmester Magnus Carlsen måtte ha mer hjelp enn før fra sjakkolleger under VM-kampen i Sotsji. Men det var ikke bare sekundantene hjemme i Norge som var viktige, da han trengte hjelpen mest. Reporter: Lars Bryne Foto: Nils Fredrik Røren Redigering: Wilhelm Sverdvik

VIDEO: Se NRKs videoeportasje om Magnus Carlsens liv bak lukkede dører.

Presset og varm

«Espen, kan du gå og åpne et vindu??»

NRKs fotograf bryter inn i intervjuet og ber manager Espen Agdestein ta affære. Både reporter og kameramann renner over av svette i den tette suiten. Det er den dyreste leiligheten på hele hotellet, men ulempen med utsikt mot Svartehavet er at sola steker mot vinduene hele dagen.

Minutter etter Agdestein åpner balkongdøra, er det skikkelig surt i rommet på grunn av den kalde vinden utenfor.

– Det er problemet. Det blir fort enten for varmt eller for kaldt, sier Carlsen uoppfordret.

– Har det vært en plage?

– Ja, i starten av VM fikk vi ikke aircondition til å funke. Da ble det varmt når vi skulle sove, sier Carlsen.

Magnus Carlsen virket en smule sliten i starten av tirsdagens VM-parti i sjakk.

VIDEO: Magnus Carlsens kroppsspråk viste at noe var galt under det åttende partiet.

Syk, varm og under press fra en gjenreist Viswanathan Anand. VM i 2014 ble en overraskende stor styrkeprøve for Magnus Carlsen. Man kunne merke det på ham de siste dagene – han var for uvel til å drive sport, latteren var litt lenger unna, og svarene på pressekonferansene var til tider oppsiktsvekkende korte. Under det åttende partiet hadde han tatt medisiner og så nesten fjern ut ved brettet. Kontrasten var skarp fra den sprudlende Magnus Carlsen som briljerte i første parti og vant det andre. Hva skjedde, egentlig?

Svaret sier litt om hvilket fokus som kreves for å spille VM-kamp i sjakk.

Carlsen fortalte etter seieren at han mistet litt fokus etter den gode starten. Anand virket knekt, og bæringen begynte å tenke på at kampen kunne bli kort. Mer skulle det ikke til. Viswanathan Anand regnes som en av de beste åpningsteoretikerne i sjakkhistorien. Han slo nådeløst til da Carlsen ikke var godt nok forberedt.

– Jeg ble sendt rett ned på jorda igjen, sier Carlsen.

Inderen fikk tilbake selvtilliten, og etter to sterke Anand-partier til hadde nordmannen plutselig mistet initiativet i VM. Ekspertene mente at det sjette partiet kom til å bli et nøkkelparti.

Lite visste de at Magnus Carlsen satt på rommet med et problem.

Da Carlsen ba om hjelp

Verdensmesteren forteller levende om dagen før det sjette partiet. Om hvordan han satt foran sjakkbrettet på rommet og lette etter en løsning på et av Anands triks fra partiet før.

Han flytter brikkene for å vise NRK hvilket problem han strevde med, en variant av en såkalt Siciliansk åpning. Under VM i Chennai fjor, hvor han ønsket å gjøre så mye som mulig selv, ville han trolig sittet og tenkt til han fant svaret. Men ikke denne gangen.

Verdensmesteren sendte bud om hjelp.

– Jeg visste at Jan Nepomnjasjtsji og Vladimir Potkin var her på treningsleir foran en turnering. Derfor spurte jeg om de kunne hjelpe meg med den Siciliansk-varianten Anand hadde spilt i partiet før. De kom hit til dette rommet, og kom etter hvert med et konkret forslag til hva jeg kunne gjøre. Det som var morsomt, var at denne stillingen…

Carlsen begynner å flytte brikkene i samme tempo som en kokk kutter løk.

– Denne stillingen hadde vi på brettet her på hotellrommet dagen før det sjette partiet. Og akkurat den samme stillingen kom på brettet i partiet mot Anand dagen etter, smiler Magnus Carlsen.

– Hva var det dere fant ut?

Magnus Carlsen viser trekk på brettet og slenger ut noteringer som en rapper slenger ut rim. Forklaringen er uforståelig for de fleste, men sier litt om hvordan verdens beste sjakkspiller jobber med kollegaene.

– Vi vurderte at sluttspillet var bedre for hvit, og så diskuterte vi så vidt om hvit vil følge opp med lang rokade, spille h4-h5, om han skal spille h5 eller tillate at bonden skal komme til h6, om han skal stoppe den på h6. Vi vurderte det som at det er en fordel at bonden står på a6 i forhold til a7, fordi da b6-feltet dekket. Vi diskuterte det i to minutter og vurderte at dette er bedre for hvit og ingenting å bekymre seg for. Derfor var det egentlig litt rart å få det på brettet dagen etter, for jeg måtte rett og slett bruke litt tid på å finne ut hvorfor i all verden Anand ville spille dette. Det viste seg at han ikke hadde noen god plan.

– Vil du si at du ba om krisehjelp?

– Det er klart, jeg tror sekundantene mine og jeg hadde greid å finne en løsning. Men vi visste at de var eksperter på den åpningen. Akkurat der og da var det uvurdeelig hjelp.

Magnus Carslen hadde egen sjakkbrett på rommet som han brukte i ferberedelser til partiene. Her viser han hvordan det gårt til.

Magnus Carlsen demonstrerer hvordan han kvelden før et av VM-partiene vurderte den eksakt samme stillingen som ble aktuell dagen etter.

Kontrasten er stor til forrige VM-kamp mot Anand. Den gangen skapte Carlsen sensasjon i sjakkverdenen ved å avsløre at han ikke hadde med en eneste sekundant til VM-byen Chennai. Han forteller at han bare hadde hjelp av Hammer, Fressinet og ukraineren Pavel Eljanov, alle sammen via Skype. Ingen av dem har stort mer enn 2700 i rating, en stor forskjell fra årets superteam.

– Forrige gang var jeg mer på at jeg skulle gjøre alt selv. Jeg har hatt et mye tettere samarbeid med sekundantene mine denne gangen, sier Magnus Carlsen.

– Hvorfor det?

– Jeg følte jeg trengte litt mer trøkk med hvit, og jeg trodde at det kom til å bli vanskeligere med svart denne gangen enn forrige gang. Jeg trengte rett og slett mer hjelp til det sjakklige, sier han.

Magnus Carlsen vant det sjette partiet, og det ble livlinen som dro ham gjennom noen tunge partier med sykdom i kroppen. Og forrige søndag vant han VM i det ellevte partiet.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen viser en posisjon fra treningsøkta med sine to russiske hjelpere. Dagen etter havnet nøyaktig den samme stillingen på brettet mot Anand.

Foto: Mads Nyborg Støstad

Carlsens quiz

Idet vi penser inn på VM-avslutningen, ser vi igjen ned på stillingen som stod på brettet da vi kom inn på rommet til Magnus Carlsen. Det er noe kjent. Og til slutt går det opp for oss.

– Er dette det siste partiet i VM?

– Ja! Eller, det er en variant av det, sier Carlsen.

Verdensmesteren «spoler» oss 10-15 trekk bakover i partiet ved å vise på brettet. Etter hvert kjenner vi igjen en stilling fra partiet som avgjorde VM.

– Har du sittet og analysert dette, selv om matchen er ferdig?!

– Tja. Ja. Vi har sett på et løpertrekk, blant annet. Det kan hende det kunne gått bedre for Anand hvis han hadde gjort noe annet. Men dette er «freestyle-analyser», altså. Ikke noe med computer, sier Magnus Carlsen og trekker på skuldrene.

Tilbake til hverdagen

Det går ti timer. Magnus Carlsen har fått pokalen sin, drukket te med Vladimir Putin og mottatt et sjakksett laget av mammut. De fleste pressefolkene er i ferd med å reise hjem, og bare noen få sitter igjen i hotellbaren, inkludert NRK.

Det er da verdensmesteren, kledd i t-skjorte og jeans, kommer smilende inn i rommet og bestiller et glass vann. Sponsordressen er borte, medaljen er på rommet, VM er ferdig. Men én ting har han fortsatt med seg: VM-brettet, med brikker og det hele.

Carlsen blir sittende og spille parti etter parti mot de hjelpeløse journalistene, som får forskjellige handicap og hjelpemidler for å ha en sjans. Det går flere timer før hovedpersonen gir seg.

23-åringen har sagt at han kommer til å være en aktiv verdensmester, en som spiller masse turneringer. Det er hardt arbeid. Men det er ikke vanskelig å tro ham.