Hopp til innhold

– Blir veldig ydmyk av å høre historiene deres

I dag møtte NAV lokale krigsveteraner for å lytte til deres erfaringer. Det ble et sterkt møte for NAV-sjefen.

NAV i Skien

Møtet på NAV i Skien idag ble

Foto: Thomas Nikolai Blekeli / NRK

Svein Brekke (46) tjenestegjorde i Libanon i 1989, Brekke forteller at han på den tiden synes det var spennende samtidig som han opplevde livsfarlige situasjoner. På oppdrag i fredsbevarende styrke var hans oppgave å fungere som en buffer blant de stridende partene.

Etter et halvt år i tjeneste kom han hjem til Norge. Her jobbet han i tyve år. Brekke fortrengte opplevelsene fra Libanon ved å jobbe mye og tappet seg selv for energi når han kom hjem. Han ble mindre tilstedeværende blant sine nærmeste.

- Klarte ikke fungere lenger


Jeg kom til et punkt hvor skaden var så ille at jeg ikke klarte å fungere lenger. Etter så mange år var det veldig vanskelig å erkjenne ovenfor seg selv at en er skadd. Det var et veldig stort nederlag fordi en følte seg som en svak person, forteller Brekke.

(SAKEN FORTSETTER UNDER BILDET)

Svein Brekke

Krigsveteran Svein Brekke er fornøyd med dagens møte med NAV.

Foto: Thomas Nikolai Blekeli / NRK


Krigsveteranen ble etter hvert diagnostisert med posttraumatisk stresslidelse. Brekke forteller om et positivt møte første gang han var hos NAV, men har også opplevd sin dose med uforståelig tilbakemeldinger.

Jeg har gode erfaringer med de veilederne jeg har møtt oss NAV, spesielt det første møte med NAV var svært positivt. Men jeg har også hatt veldig negative møter, blant annet i form av oppringninger fra saksbehandler som kanskje ikke kjenner saken min og ikke veit hva som står i mine papirer, forteller Brekke.

– Kunnskap på agendaen


Bakgrunnen for møtet er et ønske fra politikerne som vil ha en orientering om hvordan NAV jobber mot krigsveteraner. Leder for NAV skien, Per Stokstad vil ha mer kunnskap om hvordan de skal håndtere krigsveteraner.

– Vi har satt kunnskap på agendaen i dag for hvordan vi skal få krigsveteraner

Per Stokstad

Leder i NAV i Skien ble rørt av å høre historiene til krigsveteranene på møtet.

Foto: Thomas Nikolai Blekeli / NRk

til å komme tilbake til samfunnet, sier Stokstad.

Historiene til krigsveteranene rørte NAV-sjefen i Skien.

– Jeg blir veldig ydmyk av å høre historiene, og ikke minst prøve å forstå opplevelsene. Dette er en verden som de fleste av oss i trygge Norge har vært forskånet for å være utsatt for. Det er klart at betydningen av en god og strukturert oppfølging av veteranene er viktig, sier Stokstad til NRK.no

Ønsker bedre oppfølging


Sammen med presidenten for NVIO (Norges veteranforbund for internasjonale operasjoner), Odd Helge Olsen fortalte innledende om krigsveteranene og hva de ønsker av NAV. Bedre oppfølging og bli flinkere til å lytte var noen av ønskene.

Nå skal NAV-sjefen i Skien se på kvaliteten på oppfølgingen av veteranene og jobbe internt, og i samarbeid med NVIO om konkrete tiltak. For terskelen for å gå til NAV kan også være en utfordring for krigsveteranene forteller Olsen i NVIO.

Odd Helge Olsen

President i NVIO, Odd Helge Olsen setter pris på møtet med NAV.

Foto: Thomas Nikolai Blekeli / NRK


– Det er en utfordring. Det er en kjempeterskel de skal over og dette er sterke kvinner og menn som egentlig tror at det er ingenting som kan bite på dem, sier Odd Helge Olsen til NRK.no

Tror på bedring


Krigsveteran Brekke sier at det kan være frustrende for veteraner som han mener ønsker å komme seg tilbake til arbeidslivet og som kan være en stor ressurs for samfunnet. Etter møtet har Brekke stor tro på at NAV kommer til å følge opp lovnadene.

- Absolutt, det har jeg full tiltro til, sier Brekke.

En annen side ved møtet var at dette også kan hjelpe NAV til å forholde seg til flyktninger som har vært utsatt for blant annet traumatiske hendelser.

– Det er den andre inngangen i forhold til hvordan jeg tenker rundt arbeidet med mennesker med slike opplevelser, og det er hvordan vi skal håndtere dette også i forhold til flyktningene våre som har både kulturelle og språklige utfordringer i tillegg til opplevelsen. Det er nok noe som vi må diskutere og se litt nærmere på, avslutter Stokstad.