Hopp til innhold

Vil ha eget direktorat for dyrevern

Mattilsynet er uegna som tilsynsmyndighet for dyrevern, blant annet etter avsløringene i pelsdyrnæringa. Det mener Miljøpartiet De Grønne.

Rev i bur
Foto: ”Nettverk for dyrs frihet”

- Man trenger et fagdirektorat som kan sette dyrenes rettigheter i sentrum, og ikke som i dag med Mattilsynet hvor det er produsentenes behov for effektivitet som kommer til syne, sier Harald A. Nissen, stortingskandidat for i Miljøpartiet De Grønne i Sør-Trøndelag.

Les også: Tok skrekk-bilder på pelsdyrfarm

Han viser til den siste tidas avsløringer om pelsdyrnæringa og vil altså ha et direktorat for dyrevelferd lagt til Trondheim.

- Vi har god kompetanse

Regiondirektør i Mattilsynet i Trøndelag og Møre og Romsdal, Bjørn Røthe Knutsen, sier det er politikerne som må avklare om vi skal få en annen ordning for kontroll av dyrevelferd. Men han understreker at det er god kunnskap og kompetanse i Mattilsynet.

Les også: Sp-strid om pelsdyr

- I dag ser jeg ingen grunn til å foreta ei sånn endring ut fra min erfaring med dyrevernarbeidet, sier Røthe Knutsen til NRK.

- En viktig sak

Harald A. Nissen sier at Miljøpartiet De Grønne har hatt dyrs rettigheter på programmet lenge, og sier dette er et svært viktig felt for partiet.

Harald Nissen

Harald A. Nissen.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK

- Vi ønsker å sette dyreetikk på dagsordenen, vi mener vi har store utfordringer hvis vi skal drive miljøvern i vid forstand.

Les også: Nekta å møte dyrevernarar

Nissen sier dette er et stort område.

- Det gjelder ikke bare den næringa vi snakket om. Det gjelder forsøksdyr, forvaltning av dyr i utmark, dyretransport osv. Her trenger vi et fagdirektorat som kan jobbe med dette problemområdet, sier Harald A. Nissen, stortingskandidat for i Miljøpartiet De Grønne.

Les også: Høyre støtter pelsdyrnæringen