Hopp til innhold

Georginer

Georginer (dahlia) er overdådig vakre og finnes i de mest fantastiske farger og former. De kom til Europa omkring 1790 ved frø sendt fra Mexico til Madrid

Christine
Foto: Mette Stensholt Schau / NRK

Vi skiller mellom sommergeorginer som ikke danner knoll og knollgeorginer.

Sommergeorginer 
er lave og enkle å dyrke. Disse får du kjøpt i full blomst nå ved godt stell.

De må få næring i form av naturgjødsel og frøene må fjernes. Da vil du ha stor glede av disse til frosten tar dem.

Knollgeorginer 
blir store og kraftige og blomstrer senere på sommeren. Det finnes tusenvis av sorter/rariteter, de fleste er hardføre og tåler klimaet i Midt-Norge godt.

En knoll ligner på en avlang potet og denne settes i god jord (litt sandholdig) i april/mai. Knollen formerer seg i løpet av sommeren, så til neste år kan du få flere georginer av samme sort.

Knollgeorginer er kravfulle når det gjelder næring. De trives best i naturgjødsel som for eksempel hønsegjødsel og må aldri tørke ut. De trives best på en plass i hagen der det ikke er for mye vind, altså en lun plass, - og helst full sol hele dagen.

Her må vi også sørge for å fjerne frøene, dette gjør vi best når blomstene er på hell, rett før kronbladene faller av. Klipp den vekk, ta gjerne med stilken ned til bladene.

Knollgeorginer kan stå ute til første frostnatt, men da må knollene taes opp, jorda må renses av, bladverk fjernes helt ned og knollen legges i en god "potetkjeller". Oppbevares i en åpen eske.