Hopp til innhold

Mener offentlig rasisme er utbredt

Offentlig rasisme er svært utbredt og politiet er gjerne tøffere enn andre, hevder sosionom i Trondheim. Politiet kjenner seg ikke igjen i kritikken.

Sosionom Gunnhild Vist
Foto: NRK.

 

Sist uke døde en 48 år gammel mann etter at han ble pågrepet av politiet i Trondheim. Dødsfallet har fått mange utlendinger til å reagere på det de mener er rasisme hos politiet.

Mange vanskelige erfaringer

Sosionom Gunnhild Vist har i lengre tid forsket på rasisme i Norge og hevder rasismen er svært utbredt i offentlige etater, og særlig hos politiet.

Vist er gift med en afrikaner som har hatt mange vanskelige erfaringer med politiet.

- Han er blant annet blitt båret ut av politistasjonen når han skulle levere en anmeldelse og satt i håndjern på Trondheim Torg.

Vist forteller at hennes mann er en av mange som har liten tillitt til politiet i Trondheim. I går gikk hun sammen med mange hundre andre i protest-tog mot rasisme i politiet.

Ønsker dialog

Politioverbetjent ved Sentrum politistasjon i Trondheim, Arve Nordtvedt, forstår at folk er opprørt og sterkt berørt av det som skjedde i forrige uke.

- Vi vil nå forsøke å skape et klima for samarbeid og inviterer derfor til dialog med representanter for innvandrergrupper, forteller Nordtvedt.

Han ønsker alle innspill velkommen for å skape en bedre forståelse mellom politiet og innvandrermiljøet i Trondheim. Vist synes det er prisverdig at politiet vil sitte på et kontor å snakke, men synes likevel dette blir for enkelt.

- Det er de som er ute på gata som trakkaserer. Jeg blir derfor litt undrende på troen på dialog med noen representanter og noen overordende når det er personer ute på gata som gjennomfører rasismen, sier Vist.

Kjenner seg ikke igjen i kritikken

Politioverbetjent Nordtvedt kjenner seg ikke igjen i beskrivelsen.

- Vi mottar svært få klager på etnisk diskriminering og har få anmeldelser på rasisme.

De fire politibetjentene som var involvert i hendelsen torsdag går fortsatt i stilling.

- Dette er for svakt i forhold til tillitsetablering. Det hadde skapt bedre tillit om disse hadde blitt tatt ut av tjeneste. Det er vanskelig å forstå at de ikke gjør det, mener Vist.

Nordtvedt mener det ikke er grunnlag for å ta betjentene ut av tjeneste.

- Inntil det er bevist at noen har gjort noe straffbart, er man uskyldig. Vi vil ikke forhåndsdømme våre tjenestemenn ved å ta dem ut av tjeneste og avventer derfor etterforskningen.