Hopp til innhold

Gjenopptar søket etter savnet norsk helikopter i Tyskland

To personer, en av dem nordmann, er savnet etter at et norsk helikopter forsvant fra radaren over Østersjøen onsdag ettermiddag. Ansatte i Helitrans var onsdag kveld samlet i et beredskapsmøte ved selskapets lokaler i Stjørdal.

Møte Helitrans Stjørdal

Ansatte i Helitrans samles ved selskapets lokaler i Stjørdal.

Foto: Tor Aage Hansen / NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Helitrans-helikopteret tok av fra Lübeck i Nord-Tyskland klokken 13.46 norsk tid. Helikopteret hadde sist kontakt med danske trafikkontrollere kort tid etter klokken 14.00, i bukten utenfor den tyske kysten, og ble meldt savnet like etter.

To personer var om bord i helikopteret da det forsvant fra radaren. Helitrans bekrefter i en pressemelding at en nordmann var om bord det savnede helikopteret.

Søket etter helikopteret ble avsluttet i natt, fordi det ble mørkt og været ble dårligere. Søket har foreløpig vært resultatløst.

Klokken halv åtte torsdag besluttet tysk redningstjeneste at søket skal gjenopptas.

Tysk redningstjeneste planlegger et nytt søk med Sea king-helikopter klokken halv ni torsdag morgen, ifølge HRS Nord-Norge.

Beredskapsteam samlet

Helitrans har onsdag kveld samlet et beredskapsteam ved selskapets kontor i Stjørdal. Dette består av ansatte tilknyttet selskapets beredskapsgruppe, som skal koordinere ressurser.

– Den nærmeste nasjonale pårørende er informert og blir fulgt opp av nasjonalt kriseteam, og det jobbes med å kontakte pårørende til den andre personen om bord, sier Marita Bjørnevik, daglig leder i Helitrans til NRK.no.

Jan Solheim, leder for bakkeoperasjoner i selskapet, sier til NRKs reporter i Stjørdal at man forventer at søket starter opp igjen torsdag. Utover dette ønsker ikke Solheim å si noe mer om det savnede helikopteret, og sier alt av ressurser skal brukes internt.

Eurocopter AS 350

Det er et helikopter av denne typen, et Eurocopter AS 350, som er meldt savnet utenfor Tyskland.

Foto: Helitrans

– Helikopteret forsvant fra dansk radar rett før klokka to. Det har vært gjort et søk over sjø i bukta over kysten av Lübeck, der det ble borte fra radaren. Det har gått inn i en bukt, omtrent åtte-ni kilometer fra land, sier Frode Iversen, redningsleder ved HRS Nord-Norge til NRK.no.

Ikke dårlig vær

Det er tyske redningsmannskaper som har ledet søket etter helikopteret, og holdt HRS Nord-Norge oppdatert. Helikopteret var på vei fra Lübeck til Halmstad i Sverige, en flyreise på mellom halvannen og to timer.

Helikopteret, som er av typen Eurocopter AS 350, tilhører det norske selskapet Helitrans. Det er ifølge Helitrans den mest benyttede helikoptertypen innenlands i Norge.

I en pressemelding skriver Helitrans at det ikke var meldt om dårlig vær for den planlagte strekningen i tidsrommet for flyvningen.

Tett samarbeid

Helitrans opplyser også at man har jobbet tett opp mot redningssentralene i Tyskland, Danmark og Sverige, samt HRS i Norge.

I pressemeldingen skriver selskapet at de pårørende er varslet, og at de vil få oppfølging.

Helitrans opplyser i pressemeldingen at nye oppdateringer i saken vil bli sendt ut torsdag formiddag.

Helitrans

Det lyser i vinduene i Helitrans sine lokaler på Værnes sent ondag kveld.

Foto: TOR AAGE HANSEN / NTB scanpix