Hopp til innhold

Kuldesjokk førte til strømrekord

I dag mellom klokka ti og elleve hadde vi årets største strømforbruk her til lands.

Frost

Det kalde vinterværet over hele landet førte til ny strømrekord i 2012.

Foto: Nora Aarseth

– Toppen kom mellom klokka ti og elleve i formiddag. Da brukte vi til sammen i hele Norge 20,9 gigawatt, sier medie- og pressekontakt i Trønderenergi, Kjell Dahle.

Det er rekord for 2012, med målt strømforbruk i løpet av én time.

I dag har det vært kaldt, med mindre enn minus ti grader over store deler av landet, både på Østlandet, i Trøndelag og nord i Norge.

– Akkurat nå er det minus tjue grader på Oppdal. Det merkes på pågangen hos oss, sier E-verkssjef ved Oppdal Energiverk, Ståle Rian.

Kaldt over alt

Selskapet hans registrerer godt at mange på Oppdal har skrudd opp varmeovnene litt ekstra i dag.

– Når det er kaldt stort sett over hele landet slik som nå, slår det som kalles effektprising inn. Mange vil kjøpe mye strøm på en gang, og det fører til at prisen stiger, når etterspørselen er på det største. Dette er vanlig, og hvis kulda ikke blir langvarig vil prisen fort gå ned igjen, sier Rian.

Dette har folk erfart også tidligere.

– I 2010 var prisen i perioder oppe i én krone. Den lå på 70 øre mye av vinteren, og dette gjorde utslag på regningene folk fikk. I sommer derimot kostet strømmen 14 øre kWh hele juli. Det skal mye til før vi får en vinter som i 2010, sier Rian.

Sørlandet billigst

Kjell Dahle

Medie- og pressekontakt i Trønderenergi, Kjell Dahle.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Mange husker 2010 som et år med høye strømregninger, men denne vinteren trenger ikke bli lik. I alle fall kan det se ut til at folk blir ganske jevn belastet med samme strømpris over hele landet.

– Det som er interessant er at vi har hatt noenlunde samme pris i de ulike delene av landet i dag, sier Dahle i Trønderenergi.

Mens Midt-Norge er holdt for å være en region som til tider har hatt kostbar strøm, har prisene i dag vært ganske like, med unntak av på Sørlandet hvor strømmen har vært litt billigere.

– Fra Sørlandet er det eksportert strøm i dag. Blant annet videre sørover til Danmark og Nederland, sier Dahle.

Den variable prisen i Midt-Norge ligger i dag rundt 44 øre pr. kWh.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Kraftlinje dekket av snø

Vinterkulda herjer flere steder i Norge i dag.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

– Lukk dørene

Enova Svarer kan gi mange gode råd i forhold til hvordan en kan holde strømregninga på et minimum.

– I gamle hus kan så mye som 60 prosent av strømforbruket gå til oppvarming. Da er det mye å tjene på å være bevisst på noen enkle energitiltak, sier energirådgiver i Enova Svarer, Trond Paasche.

Han anbefaler blant annet å bruke alternative varmekilder, som vedfyring på de kaldeste dagene. Få unna trekk ved å sette på enkle gummilister rundt dører og vinduer, samt å være bevisst på å lukke dørene.

Vi trenger ikke å ha samme temperatur i absolutt hele huset. Hvis du lukker dørene, kan du for eksempel ha 16 grader i gangen og vaskerommet, og 21 grader på stua. For hver grad du senker i huset, sparer du tre til fem prosent av den andelen av strømforbruket som går til oppvarming, sier Paasche.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Eiganes skole Stavanger

Slike vinduer isolerer ikke optimalt mot kulde. Enova Svarer anbefaler å hindre kald trekk ved å sette på en list av gummi rundt vinduer.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

Grei vinter i møte

Det har vært mye nedbør i sommer, og vannmagasinene er såpass godt oppfylt fremdeles, slik at de kan fungere som en slags buffer utover vinteren.

– Magasinfyllinga i hele landet under ett ligger på 85,2 prosent. Det er veldig høyt. I Midt-Norge er den litt lavere med 78,6 prosent, sier Dahle.

Han tror det skal mye til for at det blir en spesielt kostbar vinter for forbrukerne.

Trenger svenskene

– Det er to faktorer som taler for at strømprisene vil holde seg rimelig lave gjennom vinteren. Det ene er den gode vannmagasineringa, den andre viktige faktoren er at all kjernekrafta fra Sverige er tilgjengelig nå, sier Dahle.

Mens vi i dag forbrukte 20,9 gigawatt mellom klokka ti og elleve, produserte vi selv strøm i Norge tilsvarende 23,044 gigawatt. Det vil si at selv med stort strømforbruk eksporterte vi også i dag energi.

Nettleia uendret

Selv om strømprisen per kilowattime forandrer seg med værforholdene og forbruket, gjør ikke nettleia det.

– Vi får ofte spørsmål om nettleia påvirkes av strømforbruk og værforhold, men det gjør den ikke. Den er beregnet og har en stabil ramme gjennom hele året, styrt av Norges vassdrags- og energidirektorat, sier Rian.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.