Hopp til innhold

Sykepleiere barberer bort bartene

Movember går mot slutten, men du kan fremdeles støtte kreftsaken ved å donere bort barten din. Nå tar sykepleierne høvelen i egne hender.

Sykepleierne Charlotte Øseth (t.v.) og Maja Guin skal barbere bort leppekostene til Movember-mennene.

Nå skal movemberbartene bort.

Fredag formiddag åpner en midlertidig «barbershop» på Akutten og Hjerte-lunge-senteret på St. Olavs Hospital. Da tilbyr nemlig flere av sykepleierne ved legevakten i Trondheim bartebarbering til dem som ønsker å fjerne mustasjen etter Movember-måneden.

– Movember er et flott tiltak, og vi håper på å samle inn litt mer penger før måneden er helt over, sier sykepleier Maja Guin, som sammen med kollega Charlotte Øseth har tatt initiativet til aksjonen.

Alle er velkomne til å motta akutt bartehjelp. Etter bartefjerningen kan mennene donere så mye penger som de mener at ansiktspynten sin er verdt.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Sykepleiere Charlotte Øseth og Maja Guin

Sykepleierne Charlotte Øseth (t.v.) og Maja Guin skal barbere bort leppekostene til Movember-mennene.

Foto: Martin Hammervik / NRK (MMS-bilde)

Fra spøk til alvor

Movember er en internasjonal bevegelse som ble startet i Australia i 2003. Målet er å samle inn penger og skape oppmerksomhet rundt menns helse, primært prostatakreft.

Gjennom hele måneden har tusenvis av norske menn latt hårene på overleppen vokse for å støtte saken.

– Det begynte med at vi snakket med en av ambulansearbeiderne som hadde anlagt Movember-bart. Så satt vi og tullet om at vi skulle tilbudt barbering når Movember nærmer seg slutten, og så ble det alvor av det. Vi sier ikke noe stygt om barten, men det er nok nå, ler Guin.

Hun er rask med å presisere at de ikke er ute etter de ærverdige trønderbartene.

«Proff» barbering

De to sykepleierne får profesjonell hjelp av to frisører som skal hjelpe dem med bartefjerningen. De regner med å bruke vanlige barberhøvler, men for de aller største bartene må de bruke hårtrimmer først.

– Vi regner med at de fleste vil gjøre den siste finishen med høvel hjemme etterpå. Dette blir mer en symbolsk bort-med-barten-markering, forteller Guin.

Norge ligger foreløpig på en 7. plass på listen over innsamlet beløp i verden med over 3,5 millioner kroner.

Sykepleier Anikken barberer bort movemberbarten til Morten på direkten i Norgesglasset på P1

Her barberer sykepleier Anikken Bjerkan bort movemberbarten til Morten Carlson på direkten i Norgesglasset på P1.