Hopp til innhold

Hørselsoperasjoner stoppet

St. Olavs Hospital har stoppet operasjoner som gir døve og tunghørte hørselen tilbake. Inngrepet er for kostbart og sykehuset må spare penger.

Implantat har gitt hørsel tilbake
Foto: Tine Nilsen / NRK

76 år gamle Gretha Skagseth fikk operert inn høreapparat i fjor, og sier hun har fått et nytt liv.

- Nå føler jeg meg ikke isolert lenger, nå snakker jeg med folk, før svarte jeg i hytt og vær for jeg hørte ikke hva folk spurte meg om, forteller Skagseth.

Implantatet som er operert inn i ørebenet til Gretha Skagseth er et avansert høreapparat. En bøyle som henges bak øret sørger for kontakt med implantatet slik at Gretha hører normalt.

- Uetisk

Dette tilbudet til døve og tunghørte rakk å eksisterer i åtte måneder. De 22 pasientene som er operert har fått hørselen tilbake, for de 40 andre som venter på vurdering kan utfallet bli et helt annet.

Haakon Arnesen som er fagansvalig ved Høresentralen er oppgitt over situasjonen.

- Jeg synes det er uetisk at pasienter med grovt hørseltap holdes isolert fra samfunnet når vi med vår kompetanse og teknikk kunne integrert dem i det hørende samfunnslivet.

For dyrt for sykehuset

St. Olavs Hospital
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

For den dårlige økonomien ved St. Olavs Hospital gjør at operasjonene ikke lenger blir utført. Inngrepet koster rundt 150 000 kroner, noe som er for dyrt for sykehuset. Arnesen mener at de på sikt likevel vil spare samfunnet for store utgifter. Dessuten frykter han at kompetansen de nå har bygget opp kan gå tapt.

- Vi kan ikke akkseptere at dette blir en vedvarende situasjon, derfor mener vi at dette bør tas opp igjen.

Fungerende sykehusdirektør ved St. Olavs Hospital, Rolf Windspoll, beklager at tilbudet er stoppet og at verdifull kompetanse ikke blir brukt. Men dårlig sykehusøkonomi gjør at det må prioriteres knallhardt.