Hopp til innhold

Jubel for forskningsmillioner

NTNU får fire nye Sentre for fremragende forskning, i knivskarp konkurranse med 139 forskningsmiljøer. Dette sikrer millionbevilgninger i opptil ti år fremover.

May-Britt Moser

May-Britt Moser og kollegaer på NTNU feirer at de har fått status som Senter for fremragende forskning.

Foto: Julie Haugen Egge / NRK

Hele 139 forskningsmiljøer søkte om å bli Senter for fremragende forskning (SFF). Bare 13 sto igjen etter den siste, avgjørende runden. Fire av disse er altså sentre ved NTNU.

– Helt fantastisk!

May-Britt Moser

May-Britt Moser inviterte til champagnelunsj mandag.

Foto: Julie Haugen Egge / NRK

May-Britt Moser er leder av ett av dem, Centre for Neuronal Computation, som jobber med å avdekke grunnleggende mekanismer for komplekse hjernefunksjoner.

– Dette er helt fantastisk. Jeg har vært så nervøs, for denne konkurransen har vært beinhard, sier hun til NRK.no.

Hun forteller om en lang vei fra søknaden ble sendt til avgjørelsen falt, men i dag kunne arbeidet feires med champagnelunsj for henne og kollegaene på NTNU.

– Gjør oss attraktive internasjonalt

Moser sier at pengene betyr utrolig mye, men at det å få merkelappen «fremragende» er minst like viktig.

– Dette er en forutsetning for å få lov til å samarbeide med de beste forskerne i verden. Det er attraktivt for andre miljøer å være med på noe som Norge satser tungt på, sier hun.

Hun understreker at en slik langtidsfinansiering betyr at de kan satse på høyrisikoprosjekter som kan resultere i gjennombrudd.

– Vi driver med nybrottsarbeid. Vi har vært begrenset av metode og teknologi, men nå har det skjedd en vanvittig utvikling på metodefronten i nevrovitenskap.

– Må få rom til å satse dristig

Kristin Halvorsen

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen deler ut to milliarder kroner til spissede forskningsmiljøer.

Foto: Berit Roald / KD
Tore O. Sandvik

Fylkesordfører i Sør-Trøndelag, Tore O. Sandvik, sier tildelingen betyr mye for Trondheim.

Foto: STFK / Siri Nordberg Malvik

Tilsammen vil sentrene få mer enn to milliarder kroner over ti år for å skape forskning i verdensklasse.

– Forskere som skal hevde seg i verdenstoppen trenger fleksibel, langsiktig finansiering som gir rom for å satse dristig, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen i en pressemelding fra Forskningsrådet.

SFF-ordningen har eksistert i ti år, og Forskningsrådet mener satsingen har medført en betydelig kvalitetsheving på norsk forskning.

– De tretten nye sentrene er allerede solide miljøer, som med denne langsiktige bevilgningen vil ha alle muligheter for å markere seg i den internasjonale forskningsfronten, sier administrerende direktør i Norges forskningsråd, Arvid Hallén.

– Viktige «hjernekraftverk»

Fylkesordfører i Sør-Trøndelag, Tore O. Sandvik, var raskt ute med å hylle forskningsmiljøene ved NTNU.

– Dette dokumenterer NTNUs fremragende fagmiljøer, og vil løfte disse spissene innen internasjonal forskning videre, sier Sandvik.

– Dette er også viktig for teknologi- og kunnskapsbyen Trondheim, som allerede vokser kraftig mye takket være «hjernekraftverkene» som våre institusjoner innen høyere utdanning, teknologi og forskning representerer, sier Sandvik.

Les også: Rekordmange jenter til Teknocamp

http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/nrk_trondelag/1.8375697