Hopp til innhold

Hvorfor har Olav Tryggvason skjerf?

Vikingkongen på Torvet i Trondheim er én av statuene i Norge som Kirkens Bymisjon kler på for å aksjonere for en varmere og mer inkluderende jul.

Olav Trygvason med skjerf

Statuen av Olav Trygvason har fått skjerf av Kirkens Bymisjon.

Foto: Odd Rune Wolden / NRK

I sytten norske byer får kjente statuer og landemerker et varmede oransje skjerf for å minne oss på at ikke alle går en trivelig førjulstid i møte.

– Vi starter aksjonen i erkjennelsen av at mange faller utenfor fellesskapene i jula. Mens mange gleder seg til jul, er det også mange som gruer seg enten fordi de er syke, ensomme eller kjenner seg utenfor på grunn av andre ting, sier Dag Aakre, prest og leder for bymisjonen i Trondheim.

Dag Aakre

Dag Aakre er prest og leder for bymisjonen i Trondheim.

Foto: Odd Rune Wolden / NRK

Gruer seg til jul

Han er stolt av de om lag 500 frivillige som bidrar i Kirkens Bymisjon i Trondheim. I dag henger flere av dem opp oransje skjerf som symbol på varme. Aksjonen har fått navnet «gled en som gruer seg til jul».

– Det er flere måter å fryse på. Noen fryser fordi det er kaldt, men det er også noen som fryser fordi de ikke er med i et fellesskap. Denne aksjonen handler om å ta dem inn i et fellesskap, tilby dem måltider og inkludere.

Pryder soluret

De oransje skjerfene henges på alt fra lyktestolper til kjente statuer, og er en del av en innsamlingsaksjon i regi av Kirkens Bymisjon. Pengene skal gå til flere tilstelninger i forkant av jula. Og i Trondheim skal det ende i et stort gjestebud i Vår frue kirke på julaften.

20 meter over bakken henger også et av skjerfene rundt halsen til den kjente statuen av Olav Tryggvason på Torvet i Trondheim.

Siv Limstrand

Siv Limstad er prest og frivillig.

Foto: Odd Rune Wolden / NRK

Endret gatebilde

Siv Limstrand er opptatt av at gatebildet har endret seg og at det er stadig flere som trenger hjelp fra frivillige.

– Det vi som arbeider gatenært får med oss, er at gatebildet blir stadig mer mangfoldig. Det er ikke bare «gutta fra parken» eller de rusavhengige som trenger hjelp lengre. Det er også blant annet rom-folk, arbeidsinnvandrere som ikke lykkes og ganske mange som ganske enkelt faller utenfor.

– Det er et stort paradoks i verdens rikeste land – at forskjellene bare blir større og større og at vi ikke klarer å jevne dem ut.

– Bare å ta med seg skjerfene

Torgkjerringa

Torgkjerringa i Trondheim har også fått skjerf

Foto: Odd Rune Wolden / NRK

Skjerfene er håndstrikket av bymisjonens frivillige, og har ikke bare en symbolsk funksjon.

– Folk som fryser kan bare ta med seg skjerfene, sier Siv Limstrand i Kirkens Bymisjon i Trondheim.