Hopp til innhold

- Godt å være tilbake

I dag er det nøyaktig 50 år siden Sanct Svithun forliste utenfor Vikna og 41 mennesker omkom.

Knut Borge (t.v) og Birger Finvik (t.h)

Knut Borge (t.v.) og Birger Finvik (t.h.) møttes for første gang igjen i dag etter ulykka 21. oktober 1962.

Foto: Odd Rune Wolden, NRK

– Det er godt å være her i dag, for vi har så mange minner å bearbeide. Vi så så mye den gangen. Det gjør godt å være her, sier Birger Finvik.

Da Sanct Svithun forliste 21. oktober i 1962 var Finvik bare 15 år. Denne oktoberdagen døde 41 personer rundt han i vannet utenfor Nordøyan i Folla.

50 år siden Sanct Svithun forliste utenfor Vikna

FORLIS-50-AR-211012-DR1900-Up

La ned kranser i sjøen

Ulykka er betegnet som en av de største skipskatastrofene langs norskekysten i fredstid. Hurtigruteskipet Sanct Svithun var på vei til Rørvik fra Trondheim oktoberdagen i 1962. Det var meldt sterk kuling og dårlig vær, men båten var moderne og det var ikke grunn til bekymring.

Sanct Svithun kom ut av kurs og båten gikk på grunn. Iskaldt vann, sterk vind og bølger møtte passasjerene.

I morges klokka åtte dro "Foldafjord" fra Rørvik til Nordøyan og Garstad. Det ble stanset ved stedet der Sanct Svithun forliste, og lagt kranser i sjøen blant annet fra hurtigruteselskapet og kommunen.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Markering St. Svithun

I dag ble det lagt ned blomster på havet på ulykkesstedet der Sanct Svithun forliste utenfor Vikna for 50 år siden. Konsernsekretær i Det Stavangerske Dampskibsselskap AS, Egil Nylund (t.v) og Havnefogd Paul Ingvar Dekkerhus (t.h).

Foto: Odd Rune Wolden, NRK

Markering ved bautaen

Klokka halv ti samlet folk seg til minneseremoni ved minnebautaen på Nordøyan. Denne bautaen er reist vendt mot sjøen der forliset var. Navnene til de omkomne er skrevet inn i steinen.

Initiativtaker til 50-årsmarkeringen, Arild Jenssen, sier det er viktig med en markering i dag av flere grunner.

– Det er så viktig, for man sier "havet gir" når det er stille sjø, men vi som bor ute ved Atlanterhavet vi skal ha så stor respekt for det som skjer, når havet viser seg fra den verste side. Vi som har det så godt, skylder å vise de som setter livet til på sjøen respekt og takknemlighet for den jobben de gjør. Og for de etterlatte for det de har vært gjennom, sier Jenssen.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

St. Svithun, markering ved bautaen på Nordøya

Markering ved minnebautaen på Nordøyan i morges.

Foto: Odd Rune Wolden, NRK

Menneskelig å gjøre feil

Knut Borge var 28 år da Sanct Svithun forliste. Han var sterk og overlevde ved at han greide å spare på kreftene og etter hvert svømme til en holme. Sjøen tok han flere ganger bort fra holmen, men til slutt fikk han grep rundt en stein i stedet for tang, og kom seg opp av vannet.

Båten var langt ute av kurs, og redningsmannskapene lette etter båten på feil sted etter ulykka. Borge sier i dag at det er viktig å ikke klandre noen.

– Det er menneskelig å gjøre feil. Det er gjort feil før, og det kommer til å bli gjort feil igjen. Slik er det å være menneske. Det må vi også ta med oss på en dag som i dag, sier Borge.

(Aurikkelen fortsetter under bildet.)

50 år siden Sanct Svithun forliste ved Nordøyan fyr i Nord-Trøndelag. Vi tok med Knut Borge tilbake dit han svømte for livet i de kalde bølgene 21. oktober 1962.

Knut Borge overlevde Sanct Svithun-forliset

Siste markering

50-årsmarkeringa i dag blir den siste store.

– Det har kommet til to generasjoner etter at ulykka skjedde. Nyere generasjoner kan ha andre syn på ting og de har ikke opplevd ulykka så tett på seg. Men det er viktig å huske, og å bringe det som er en del av kulturarven videre, sier Jenssen.

Klokka elleve ble det holdt en minnegudstjeneste i Garstad kirke, med musikk sang og blant annet hilsener fra ledelsen i Hurtigruten ASA.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.